Stratejik pazarlama kararlarında sosyal medya uygulamalarının etkisi: Sağlık sektöründe bir araştırma
The impact of social media at strategic decisions: A study in health sector
- Tez No: 447887
- Danışmanlar: PROF. DR. GONCA TELLİ YAMAMOTO
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Karar Alma, Sosyal Medya, E-Ticaret, Healthcare Industry, Strategic Desicions, SociaL Media, E Commerce
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Strateji, bir kurumun ya da bir devletin sahip olduğu siyasi eğilime uygun olarak seçtiği hedeflere ulaşmak için her alanda aldığı tedbirler ve her alanda kullandığı araçların tamamıdır. Ticaret hayatında tüm sektörler, küreselleşmenin etkileri ile birlikte bir takım değişim ve gelişim süreçlerinden geçmiştir. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketler, küreselleşme süreci ile ortaya çıkan ve müşterileri etkin bir şekilde tatmin etmeye dayalı olan müşteri memnuniyetini sağlayabilmek ve bu sayede sürdürülebilirliklerini korumak için stratejik karar alma süreçlerinde revizyona gitmiştir. Bu yeniliklerden bir tanesi elektronik ticaret uygulamalarının sektöre nüfuz etmesi ile birlikte günümüzün en etkili ve güçlü platformlarından olarak kabul edilen sosyal medyanın stratejik kararlara entegre edilmesidir. Ülkemizde de verilen stratejik pazarlama kararları olarak adlandırılan pazarlamanın 4P'si olarak nitelendirilen ürün, fiyat, tutundurma, dağıtım kanallarına ilişkin kararların etkisini arttırmak ya da maliyetleri düşürmek gibi amaçlarla şirketlerin sosyal medyadan faydalandığı düşünülmektedir. Bu çalışmada, bu tarz kararlarda sosyal medyanın etkili olup olmadığı araştırılmış ve sağlık sektöründe yapılan bir uygulama ile test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Strategy can be defined as all the tools an institution or a government uses in order to achieve its goals which are determined according to its political tendencies. In the past, with the effect of globalization, all the industries have experienced various changes and developments to their structures. As a result of the above mentioned globalization, companies who operate on different areas, have all changed their approach to strategic decision making in order to please their customers and protect their sustainability. One of the examples of this new approach is the integration of the social media into the strategic decision making process as with time, more and more e-commerce platforms have expanded into various business areas. It is assumed that this medium is mainly used by companies to increase the effectiveness of their decisions on the“4P of marketing”; product, price, promotion and place and decrease the general costs. With this study, it was researched if social media does in deed play a part in these kind of decisions and the issue in general was also tested with a case study in the health care industry.