KOBİ'ler için işletme sermayesinin önemi: Risk, likidite ve kârlılık üzerine Borsa İstanbul'a kayıtlı dokuma sanayi sektöründeki KOBİ'ler ile borsa dışı KOBİ niteliğindeki işletmelerin mukayesesi
The importance of working capital management for SMEs: A comparison of SMEs, whi̇ch are transacted at Borsa İstanbul and non-transacted ones i̇n texti̇le sector, on ri̇sk, li̇qudi̇ty and profi̇tabi̇li̇ty
- Tez No: 447903
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT TARGAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), Çalışma Sermayesi Yönetimi, Finansal Analiz, Small Medium Enterprises, (SMEs), Working Capital Management, Financial Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
1970-80'lerde petrol krizinden sonra krize karşı dayanıklılıkları ile Kobi'lerin artan önemi neticesinde tüm ülkelerde hükûmetler Kobi'lere odaklanmaya başladı. Bu vesileyle yeni iş imkânlarının yaratılması, işsizliğin azaltılması, sosyal adalet ve ekonomik kalkınmanın sağlanması için Kobi'lerin de desteklenmesi ve buna yönelik politikalar üretilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Hazırlanan bu çalışmayla, Borsa İstanbul'da işlem gören Kobi'lerle borsa dışındaki Kobi niteliğindeki işletmelerin farklılıklarının sektör bazlı incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma, Borsa İstanbul'a kayıtlı Tekstil/Dokuma sektöründeki bir grup Kobi ve borsa dışında faaliyette bulunan Kobi niteliğindeki işletmelerin mali verileri üzerinden kıyaslama yapılarak gerçekleştirilmektedir. Uygulamada ise, karşılaştırmalı mali tablolar analizi yapılmak suretiyle çalışma sermayesi ölçütleri olarak likidite analizi, faaliyet analizi ve kârlılık analizleri yapılmaktadır. Faaliyet analizi kapsamında işletmelerin nakde dönüşüm süresi, aktif kârlılık ve öz sermaye kârlılık oranları analiz edilmektedir
Özet (Çeviri)
After the petrol crises in 1970-80`s, governments focused on SME's because of their sustainability to crisis and its increasing importance all over the world. Hereby the necessity of creating new policies and support for SME's is noticed to create new job facilities, reduce the unemployment, ensure social justice and economics development. Considering the importance of the things mentioned above, in this study it is aimed to seek for differences SME's which are transacted at Borsa İstanbul and the firms which are not registered to Borsa İstanbul. This study is made by comparing the groups of SME's in textile sector which have transacted at and non-transacted firms at Borsa İstanbul. In practise, liqudity analysis, activity analysis and profitability analisis ıs made by making a comparative financial statement analysis, some of working capital management. In addition, on the extend of the activity analysis, the ratio of the cash conversion cycle, the return on asset (ROA) and the return on equity (ROE) is analyzed.