Türkçe dersi çalışma kitaplarındaki etkinlerin Çoklu Zeka Kuramı bakımından incelenmesi
Study of multiple intelligence in terms of efficiency in Turkish study books
  1. Tez No: 447966
  2. Yazar: BURAK DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKERİM KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Zekâ Kuramı, Türkçe Dersi Öğretim Programı, Türkçe çalışma kitabı, Etkinlik, Multiple Intelligences, Turkish Language Teaching Program event
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf Türkçe çalışma kitaplarındaki etkinliklerin çoklu zekâ kuramında yer alan zekâ alanları açısından incelenmesidir. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesinin kullanıldığı bu çalışmada, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında ortaokullarda okutulan 5, 6, 7 ve 8. sınıf çalışma kitapları incelenmiştir. Çalışmada, Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca hazırlanan 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrenci çalışma kitapları ( 4 kitap ) incelenmiştir. Bahsi geçen ünite konuları etkinliklerinin, sekiz farklı zekâ alanını ne derecede içerdikleri incelenmiş bulgular, tablo ve grafiklerle desteklenmiştir. Tüm bu incelemeler sonunda adı geçen kitaplarda, her ünitede tüm zekâ alanlarına yönelik etkinliklerin bulunmadığı, bazı konularda bazı zekâ alanlarının üstünde durulup, bazı zekâ alanlarının ihmal edildiği, hatta hiç yer verilmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate secondary 5-6-7 and 8th in terms of Turkish course and intelligence fields located in the Multiple Intelligence Theory in the activities of the workbook. Qualitative research methods of the“Descriptive Analysis”used in this study was conducted in the 2015-2016 academic year, students in secondary classes and the books it work. In the study, the Ministry of Education, the Board of Education and the Presidency 5-6-7 Grade 8 students prepared lessons and workbooks (8 books) were examined. Said unit topics activities, examined the extent to which they include eight different intelligence, supported by tables and graphs. All these investments at the end of the name in the book, each unit in the absence of activities for all intelligence, is folded on top of some intelligence space on some issues, some intelligence that neglected the area, even has been observed that no location given