Ortaokul İngilizce öğretmenlerinin derslerinde beden dili kullanma durumları (Kırşehir ili örneği)
The state of secondary school elt teachers' body language usage in their courses (Kırşehir sample)
  1. Tez No: 447967
  2. Yazar: ELİF KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Dili, İngilizce Öğretmenleri, Body Language, ELT Teachers
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul İngilizce öğretmenlerinin derslerinde beden dili kullanım durumlarını belirlemektir. Araştırma kapsamında tarama modellerinden olan tekil tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2015- 2016 eğitim- öğretim yılında Kırşehir il/ilçe merkez ve köylerinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda görev yapmakta olan İngilizce öğretmenleri ve bu okullarda öğrenim görmekte olan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmaya 34'ü erkek, 64'ü kadın olmak üzere toplam 98 öğretmen katılmıştır. Ayrıca ortaokullarda öğrenim görmekte olup farklı sınıf düzeylerinden gönüllülük esasına göre rastgele seçilen 642'si kız, 487'si erkek olmak üzere toplamda 1129 ortaokul öğrencisi araştırmaya iştirak etmiştir. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak Tok ve Temel (2014)'in geliştirdikleri Beden Dili Ölçeği kullanılmıştır. Anket formu, kişisel bilgilerin yer aldığı birinci bölüm ve beden dili kullanımı ile ilgili maddelerden oluşan ikinci bölüm olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Anket formu öğrenci ve öğretmenlere uygulanarak veri toplanmıştır. Toplanan veriler, SPSS istatistik programına işlenmiş ve Lisrel programı ile de yapının doğrulanması yapılmıştır. Ayrıca çalışmada bağımsız t testi, tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre İngilizce öğretmenlerinin derslerinde beden dili kullanımı cinsiyet, yaş ve kıdem değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmamaktadır. Fakat öğrencilerin öğretmenlerinin beden dili kullanımı algısı öğrencinin cinsiyet ve sınıf düzeyine göre değişmektedir. Ayrıca elde edilen sonuçlara göre öğretmenlerin öğrencilere kıyasla beden dili kullanımı bakımından kendilerini daha iyi değerlendirdikleri anlaşılmaktadır. Başka bir ifadeyle öğrenciler, öğretmenlerine beden dili kullanımları bakımından öğretmenlerin kendilerine verdikleri puana kıyasla daha düşük puanlar vermişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to define the state of secondary school ELT teachers' body language usage in their courses. The study was carried out through single screening model among screening models. The study group of the research consisted of teachers working and students studying at secondary schools of Ministry of National Education in districts and city center of Kırşehir in 2015- 2016 academic years. The study composed of totally 98 English teachers, randomly selected 34 male and 64 female. Moreover, there were 642 girls and 487 boys, in total 1129 randomly selected students from different grades. In this study aiming to determine state of teachers' body language usage, data was collected through“Body Language Scale”developed by Tok and Temel (2014). Data collection tool consisted of two parts; personal information form and items about body language usage. The questionnaire was used to acquire data from teachers and students. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) programme has been used to evaluate data and find out values and Confirmatory factor analysis (CFA) was conducted by using LISREL software. Furthermore, independent samples t test, test of One Way Anova have been used to analyze and interpret the data. At the end of the study, there was not a significant difference between English teachers' body language usage and variables as gender, age and seniority. However, students' perception of body language usage performed by teachers has varied by students' gender and grade. Moreover, teachers evaluated themselves more successful when compared to students' evaluations. In another words, students evaluated their teachers adversely in terms of body language usage.