Sosyal medya reklamcılığı ve etik: Facebook reklamları ve etik değerlerdeki değişim üzerine bir araştırma
Social media advertising and ethics: A study on changes in Facebook ads and ethics values
  1. Tez No: 448012
  2. Yazar: ERSİN DİKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALTUNBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Facebook, Reklam, Etik, Facebook Reklamları, Social Media, Facebook, Advertisement, Ethics, Facebook Ads
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 302
Özet
Etik, reklamcılık alanında sürekli tartışılan ve gündemde olan bir konudur. İnternetin ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte kullanımı her geçen gün artan sosyal medyada ise önceden var olan veya yeniden tanımlanan etik konular karşımıza çıkmaktadır. Sosyal medya araçları içerisinde en fazla kullanılan sosyal ağ olma özelliğine sahip olan mecra Facebook'tur. Bu bağlamda Facebook, hem markalar hem de bireysel kullanıcılar tarafından reklam mecrası olarak tercih edilmektedir. Facebook'ta yayınlanan reklamlarda görülen etik konulara karşı Facebook kullanıcılarının tutumlarının nasıl olduğunun ve bireysel etik ideolojilerine göre tutumlarında bir farklılık olup olmadığının belirlenmesi, bu sosyal ağda yer alan reklamlarda hangi etik ihlallerin yapıldığının ortaya konulması ve açıklanması bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu, kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenen ve Facebook kullanan Gümüşhane Üniversitesi öğrencilerine uygulanmış ve 828 anket analiz edilmiştir. Araştırmaya katılanların bireysel etik ideolojilerinin belirlenmesinde Donelson R. Forsyth'nin (1980) geliştirdiği Etik Durum Ölçeği kullanılmıştır. Bu çalışmada Facebook reklamlarında görülen etik konular;“Yoğun Reklama Maruz Kalınması, Mahremiyeti Korumak ve Kişisel Bilgilerin Güvenilirliği, Aldatıcı ve Yanıltıcı Reklamlar, Çocukları Hedef Alan Reklamlar, Cinsellik Unsurları İçeren Reklamlar, Geleneksel Medyada Reklamı Yasak Olan Ürün ve Hizmetleri Reklamı, Telif ve Sınai Mülkiyet Hakkı”olarak tespit edilmiş ve açıklanmıştır. Yapılan analizler sonucunda ise Facebook reklamlarında görülen etik konulara karşı kişilerin tutumlarında, bireysel etik ideolojilerine ve cinsiyetlerine göre farklılıklar görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ethics is a theme that is constantly discussed and high on the agenda. We encounter pre-existed or redifined ethical issues are in social media which its usage increases day by day as a result of development of internet and communication technologies. The most used social network among social media is Facebook. In this context, Facebook is preferred as an advertising medium by both brands and individual users. The aim of this study is to discuss attitudes of Facebook users concerning ethical issues seeing in advertiments featured on Facebook, to determine whether or not there are differences depending on individual ethical ideologies and to explain the ethics infringements of the advertisements in this social network. For this purpose, a questionnaire form is apply to the students who use Facebook and study at Gumushane University in accordance with convenience sampling method and totally 828 questionnaire forms are analized. The Ethics Position Questionnaire developed by Donelson R. Forsyth in 1980 is used for measuring individual ethical ideologies of the participants. In this thesis, the ethical issues seen in Facebook advertisements are identified and stated as exposing to intense advertisement, protection of privacy and confidentiality of personal information, deceptive and misleading advertisements, children-oriented advertisements, advertisements including elements of sexuality, advertisements of the products and services which their advertisements are prohibited in traditional media, copyright and industrial property right. Through the analyses, it is seen differentiations on individual attitudes regarding ethical issues in Facebook advertisements depending on individual ethical ideologies and gender.