Akşehir eski evlerinde cephe düzenlemesi
Facade desi̇gnei̇n old Akşehi̇r houses
- Tez No: 448013
- Danışmanlar: PROF. DR. HAŞİM KARPUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Facade arrangement, Traditional architecture, architectural style, Old houses, Oriel
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
“Akşehir Eski Evlerinde Cephe Düzenlemesi”adlı bu çalışmada, Akşehir eski evlerindeki cephe düzenlemeleri araştırılmak üzere on yedi ev belirlenmiştir. Kentin mimari mirasının önemli bir bölümünü oluşturan Akşehir eski evleri 19 yy sonu ile 20 yy başlarında yapılmıştır. Çalışmamızda bu tarihlerde yapılan Akşehir eski evlerindeki cephe tasarımlarında uygulanan mimari çözümlemeler, estetik anlayışlar ve yerel özellikler irdelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünü; konunun tanımı, çalışmanın amacı, yöntem ve teknikler, konu ile ilgili kaynaklar ile Akşehir tarihi ve coğrafyası oluşturmaktadır. İkinci bölümü oluşturan katalog kısmında; evlerin, genel tanımları, yapı malzemesi ve tekniği, giriş düzenlemeleri ve kapıları, pencere düzenlemeleri, çıkmalar, demir parmaklıklar, çatı formu, cephe tasarım özellikleri ve süslemeler alt başlıklar halinde incelenmiş, çizimlerle ve fotoğraflarla desteklenmiştir. Üçüncü bölümde değerlendirme kısmında incelediğimiz başlıklar çerçevesinde cepheyi oluşturan unsurlar değerlendirilerek, Akşehir eski evlerinde cephe düzenlemelerini oluş¬turan etkenler belirlenmiş, Akşehir eski evlerinin cephe düzenlemelerinin analizi yapılmıştır. Sonuç bölümünde de Akşehir eski evlerinde cephe düzenlemelerinde görülen özellikler ortaya koyulmuştur. Anahtar Kelimler; Cephe düzenlemesi,Geleneksel mimari, Mimari üslup, Eski Evler, Çıkma
Özet (Çeviri)
In this work ''Facade arrangements of old Akşehir houses'' 17 house were determined for researching facade arrangements of old Akşehir houses. Old houses of Akşehir which form the important part of the city's architectural legacy had been built by late 19th and early 20th century. In our study,Aesthetics,architectural analyses and local features that are applied to the facade designs of these old Akşehir houses were examined. Definition of the topic,goal of the study, methods and techniques,sources about the topic,history and geography of Akşehir forms the first part of the study. In catalog section which forms the second part; General definitions of the houses, building materials and techniques, entry layouts and doors, window layouts, oriels, grates, roof form, facade design features and decorations are examined in subheads and supported with drawings, photographs. In part three, evaluation section; elements that form the facade evaluated within the framework of examined subheads,factors which created the facade arrangements of old Akşehir houses determined and facade arrangements of old Akşehir houses analysed.Features that can be seen on old Akşehir house's facade arrangements are presented in conclusion section.