The problems with teaching foreign languages in educational institutions in Turkey: A case of higher education institutions
Türkiye'deki eğitim kurumlarında yabancı dil öğretilememe sorunu: Yüksek kurumları örneklemesi
- Tez No: 448026
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAĞMUR KÜÇÜKBEZİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Yöntem, Uygunsuzluk, Etki, Motivation, Methodology, Inconvenience, Influence
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Türkiye'deki üniversitelerin asıl hedeflerinden biri her zaman yabancı dil öğretmek olmuştur. Bu üniversitelerde eğitim almakta olan öğrencilerin yabancı dil öğrenmelerini gerektiren çeşitli sebeplerden bazıları küresel algılarını geliştirme, hedef dilin konuşulduğu bir ülkede yaşama, iş imkanları elde etme, okul müfredatı nedeniyle zorunlu olması ve hedef dilin kültürüne duyulan ilgidir. Türkiye'de üniversite düzeyinde verilen yabancı dil eğitimine ilişkin bazı problemler bulunmaktadır. Yapılan literatür taraması sonucu elde edilen verilere göre; bazı olası problemler öğretme ve öğrenme ortamının fiziksel durumu, verilen eğitimin niteliği, yabancı dil öğretim elemanlarının alanınlarındaki yetersizliği, öğretim yöntemleri, müfredat, ölçme ve değerlendirme, öğrencilerin uygun olmayan öğrenme alışkanlıkları, motivasyon eksikliği ve yabancı dil kaygısı gibi etkenlerle alakalıdır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki üniversitelerde yabancı dil öğretimi ve öğrenimine ilişkin karşılaşılan problemleri incelemektir. Çalışmada, bu problemlere dair veri toplamak amacıyla anket uygulaması yapılmıştır. Mevlana Üniversitesi Yabancı Diller Hazırlık Okulu'nda yabancı dil eğitimi veren otuz öğretim elemanı ve yüz öğrenci bu anketlere katılım göstermiştir. Yabancı dil öğretimi ve öğrenimine ilişkin olası sorunlar hakkında olan iki anket veri toplamada kullanılmıştır. Bu araştırmanın sonucu; motivasyon eksikliği, dil öğretim müfredatının gereksiz detaylar içermesi, öğrencilerin bağımsız çalışma becerilerinin yetersizliği, anadilin etkisi, öğretim yöntemlerinin ve öğrencilerin dil öğrenme alışkanlıklarının uygunsuzluğu ve sınav kaygısı gibi çeşitli problemler olduğunu ortaya koymuştur. Tavsiye olarak, öğretim elemanlarına öğrencileri motive etmeleri, her öğrenme türüne uygun çeşitli öğretim yöntemleri kullanmaları ve daha öğrenci merkezli bir eğitim vermeleri, öğrencilerin bağımsız çalışma becerilerini geliştirmeleri, ve onların yabancı dilde düşünmelerine ve sınav kaygısının üstesinden gelmelerine yardım etmeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the main goals of Turkish Universities has always been to teach a foreign language. Some of the various reasons why students in these universities need to learn a foreign language are increasing their global understanding, living in the target language community, job opportunities and being compulsory because of school curriculum. There are some problems with foreign language education at university level in Turkey. According to the data acquired as a result of literature review; some potential problems are with physical situation of teaching and learning atmosphere, teaching methodology, syllabus, testing, learning habits, individual differences, motivation and foreign language anxiety. The present study is set to examine the problems facing teaching and learning of foreign languages in universities in Turkey. Thirty instructors and a hundred learners of English from Mevlana University Foreign Languages Preparation School were involved in the research. Two questionnaires on teaching and learning of a foreign language were used to gather the data. The result of the research has shown that there are various problems such as lack of motivation, foreign language teaching syllabus including unnecessary details, lack of independant study skills of students, inappropriate learning habits of students and teaching methodology, and the exam anxiety. As recommendation, instructors have been advised to motivate students, to use different methodology for all types of learners and provide more learner-centered education, to improve their independent learning skills, and to help them think in the target language and deal with anxiety.