Ortaokul 8.sınıf öğrencilerinin algıladıkları ana-baba tutumlarının ve bazı değişkenler açısından aile faktörünün akademik başarıları ve TEOG sınav başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of realationship between parentel attitudes perceived by 8 th grade students and family factor on academic success and TEOG exam success in terms of some variables
- Tez No: 448030
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN ÖZENSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: TEOG Sınavı, Akademik Başarı, Ana Baba Tutumları, Aile Faktörü, Exam of TEOG, Academic Succes, Parent Attitude, Family Factor
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırma ortaokul sekizinci sınıf öğrencilerinin TEOG Sınavı başarısında bazı değişkenler açısından aile faktörünün ve ana baba tutumlarının etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Ana babanın demokratik, koruyucu ve otoriter tutumları; ailenin sosyo ekonomik durumu, eğitim düzeyi, değişkenlerine göre öğrencilerin TEOG Sınavı başarıları ve akademik başarıları arasındaki ilişki istatistiksel olarak incelenmiştir. Araştırma Ankara ilinde Sincan, Etimesgut, Çamlıdere, Bala ilçelerinde 173'ü kız, 154' ü erkek olmak üzere toplam 327 sekizinci sınıf öğrencisini kapsamaktadır. Öğrencilerin ana baba tutumları ana baba tutumu envanteri ile TEOG Sınavı başarıları ise TEOG Sınavı yerleştirme puanları ile değerlendirilmiştir. Öğrencilerin sosyo ekonomik durumu, ailelerinin eğitim düzeyi, sosyo kültürel düzeyleri hakkında bilgi sahibi olabilmek için kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmanın analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin hem akademik başarıları hem de TEOG Sınavı başarılarında ailelerinin eğitim düzeyi ve sosyo ekonomik düzeyi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öte yandan ana baba tutumları ölçeği ile demokratik, koruyucu ve otoriter olmak üzere üç boyutta sınırlandırılan ana baba tutumları ile öğrencilerin TEOG Sınavı başarıları arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This research is done to investigate the effect of family factor and parent attitudes in terms of some variables on eighth grade students' Exam of TEOG success. It is statistically examined the relation between the students' Exam of TEOG success and academic achievements according to variables, parents' democratic, protective and authoritarian manners; socio – economic status of family, educational level. The research involves total of three hundred twenty seven ( 327 ) students, a hundred seventy three (173 ) of them female and a hundred fifty four ( 154 ) of them male in Ankara and the towns of Sincan, Etimesgut, Çamlıdere, Bala. Students' parent attitudes are evaluated with parent attitude inventory and Exam of TEOG success is evaluated with Exam of TEOG settlement point. Personal data form is used to be informed of about students' socio – economic status, educational level and socio – cultural levels of families. SPSS programme is used in the analysis of research. As a result of the research, a significant relation in the positive direction is found between the students' both academic achievements and Exam of TEOG success and educational level and socio – ecenomic level of families. At the same time, a meaningful relation is not found between parent attitudes which are limited at three dimensions with parent attitudes scale that are democtraic, protective and authoritarian and students' Exam of TEOG success.