Ortaokul öğrencilerinin benlik algıları ile akademik öz-yeterlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi: Zonguldak ili örneği
A study of the relationship between academic self-efficacy and self-concept of secondary school students: A case study in Zonguldak province
- Tez No: 368259
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞUHEDA ÖZBEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik Algısı, Akademik Öz-Yeterlik İnancı, Ortaokul Öğrencisi, Self-Concept, Academic Self-Efficacy, Secondary School Students
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin benlik algıları ile akademik öz-yeterlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi bazı sosyo demografik değişkenlere göre incelemektir. Araştırma betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemi Zonguldak İl merkezinde bulunan Merkez Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu, Merkez İbrahim Fikri Anıl Ortaokulu, Kozlu Cengiz Topel Ortaokulu ve Kozlu Namık Kemal Ortaokulu'nda öğrenim gören 217 kız, 243 erkek olmak üzere toplam 460 öğrenciden oluşturulmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Piers-Harris Çocuklarda Öz-Kavramı Ölçeği, Akademik Öz-yeterlik Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 20.0 paketindeki Kolmogorov-Smirnov Testi, Mann Whitney-U Testi, Kruskal Wallis-H Testi ve Spearman Brown Sıra Farkları Koreleasyon Katsayısı Testleri ile yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; ortaokul öğrencilerinin benlik algıları ile akademik öz-yeterlikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öğrencilerin cinsiyetine göre benlik algısı toplam puanı ve akademik öz-yeterlik toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı; ancak akademik öz-yeterlik ölçeğinin ortam alt boyutu ve benlik algısı ölçeğinin kaygı ve davranış alt boyutu ortalama puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Örneklem grubundaki öğrencilerin yaşına, sınıf düzeyine, çalışma odasının olup olmamasına, algıladıkları anne-baba ve öğretmen tutumlarına, sosyoekonomik düzeye, okul başarısına, öğretmenin başarı ve başarısızlığındaki etkisine, anne ve baba öğrenim düzeyine göre benlik algısı ve akademik öz-yeterlik toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır. Kardeş sayısına göre benlik algısı ve akademik öz-yeterlik toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the relationship between academic self-efficacy and self concept of secondary school students and whether or not these variables change according to some socio-demographic characteristics were investigated. The sample of the study, including 217 girls and 243 boys, is a total of 460 students. As a measurement tool, Piers-Harris Children's Self-Concept Scale, Academic Self-Efficacy Scale and Personal Information Form were used. The data gathered during the study was analyzed by using“SPSS for Windows 20.00”statistical package program. When the anormality distribution requirement was provided, the data was analyzed by Mann-Whitney-U test, the technique of Kruskal Wallis-H and Spearman Brown Sequence Differences in Correlation Coefficient. According to research findings, it was found that there are statistically significant positive relationships between academic self-efficacy and self concept of secondary school students. At the end of the research it was seen that the total point of self concept and total point of academic self-efficacy related to the gender didn't statistically undergo a change at a mean stage but the avarage points of academic self-efficacy scale's environment subdimension and the avarage points of self concept scale's anxiety and behavior subdimensions related to the gender statistically found a meaningful difference. There was statistically found a differentiation at a mean stage at the total point of self concept and total point of academic self-efficacy related to the age, the level of grade, the perceived parent's and teacher's attitude, the level of parent's education, the perceived level of socio-economic, school success, whether having an own study room or not, student's perception of teacher's affect on success and unsuccess. It was seen that the total point of self concept and total point of academic self-efficacy related to the number of siblings did not statistically found a meaningful difference.