Gülseren Engin'in hayatı eserleri ve edebi kişiliği
The life and works of literary personalities Gülseren Engi̇n
- Tez No: 448057
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gülseren Engin, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı, Gülseren Engin, Republican Turkish Literature
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Gülseren Engin Türk okurunun özelikle romanlarıyla tanıdığı Cumhuriyet döneminin kadın yazarlarındandır. Doktor olmasına rağmen, çocukluğundan beri ilgi duyduğu edebiyat yaşamında romanın yanı sıra öykü, tiyatro, gezi yazısı, masal gibi edebiyatın birçok türünde eser vermiştir. Romanlarında tarihsel olaylara yer verirken öykülerinde farklı bir tarzla toplumumuzdaki kadının dramını, ötekileştirme, arayış, yabancılaşma… gibi konuları ele almıştır. Tiyatrolarında ise toplumsal konuların yanı sıra savaş karşıtlığı görülür. Diğer eserlerinde de benzer konuları işler. Ancak bu güne kadar ülkemizde birçok saygın edebi ödüle de layık görülen yazarla ilgili hiç bir çalışma yapılmamıştır. Buradaki amaç da bu eksikliği gidermek adına Gülseren Engin'in hayatını, eserlerini ve sanatını bir bütün olarak inceleyerek Türk Edebiyatındaki yerini belirtmektir.
Özet (Çeviri)
Gülseren Engin Turkish readers of his novels, especially the familiar female writer of the republic era. Although doctors, as well as the life story of the novel he is interested since childhood literature, theater, travel writing, has work in many types of literature such as fairy tales. The drama of a different style of women in our society in historical events in the history of the place, while Roma, marginalization, the quest has addressed issues such as alienation .... In theater, as well as social issues, opposing the war is seen. Similar issues also works in other works. But to this day in our country about the author prestigious literary prize ever awarded in a number of studies have been carried. The aim here is also the life of engine Gülseren order to overcome this deficiency by examining the works of art as a whole, and to specify its place in Turkish literature.