İmam hatip ortaokulu öğrenci velilerinin beklentileri
The expectations of the students' parents of the i̇mam hatip secondary school
  1. Tez No: 448065
  2. Yazar: FİKRİYE RANA KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN ÖZENSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, İmam Hatip, Ortaokul, Laiklik, Modernleşme, Ulus Devlet, Imam Hatip, Modernization, Nation States, Religious Education, Secondary School, Secularizm
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
İmam Hatip Ortaokulu veli profilini ortaya çıkaran bu çalışma, on dört yıl aradan sonra tekrar faaliyete geçen İmam Hatip'lerin, ortaokul kısmında eğitim gören öğrenci velilerinin söz konusu okulları tercih nedenlerinin ne olduğu ve beklenti düzeyini tespit eden bir alan araştırmasıdır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde İmam Hatip tarihçesini ele alan teorik bir çerçeve sunulmuştur. 1924 Tevhid-i Tedrisat kanunu ile başlayıp 2016 yılına kadar din eğitimi ve İmam Hatiplerle ilgili gerçekleştirilen siyasi uygulamalar ve söylemlerin eğitim üzerindeki etkisi ve bu etkinin toplum üzerindeki yansımaları ele alınmıştır. Saha araştırması olan bu çalışmanın diğer bölümünde anketten çıkan istatistiki sonuçlar tablolar şeklinde verilmiş ve tablolardan çıkan sonuçlar yine bu kısımda yorumlanmıştır. Konya örneği olarak 285 kişiye uygulanmış çalışmada İmam Hatip Ortaokulu velilerinin bu okulları tercih nedenlerinin ne olduğu ve beklentilerinin ne oranda karşılandığına dair elde edilen bulgular, velilerin beklentilerinin belirlenmesinde önemli destek sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This working triying to reveals that profile of the parents of the İmam Hatip Secondary Schools, fourteen years later, the İmam Hatip reopened secondary schools, parents of students studying in the secondary school section, It is an area of research what is the reason for preference of the such school and which determine the level of expectations. This study consists of three parts. The first part dealt with the Imam Hatip history was presented a theoretical framework. Starting with the 1924 Law of the Tevhid-i Tedrisat until the 2016, the political practices carried out related to religious education and religious impact on education is discussed and the effective reflection on society are discussed In other parts of this study with field research, the statistical results of the survey are presented in tabular form, and the results were reviewed again in this part of the table. As an example of Konya, 285 people applied to work at the Imam Hatip Secondary School parents that these schools what their preference reasons and findings that expectations of what percentage covered, parents provide important support in the determination of expectations.