İmam hatip ortaokulunda aile katılım düzeyleri ile öğrenci başarısı arasındaki ilişki üzerine bir araştırma
A research on the relationship between family involvement levels and student achievement in imam hatip secondary school
  1. Tez No: 892464
  2. Yazar: HALİL ERHUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİDDİN OKUMUŞLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, İmam hatip ortaokulu, Aile katılımı, Okul-aile iş birliği, Religious education, İmam hatip middle school, Family involvement, School-family collaboration
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu araştırmanın amacı, Denizli il merkezinde imam hatip ortaokulları 5. sınıfında öğrenim gören öğrencilerin velilerinin okula katılım düzeyi ile öğrenci başarısı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu doğrultuda; aile katılımının velinin cinsiyet, yaş, öğrenciye yakınlık, öğrenim düzeyi, çalışıp-çalışmama ve gelir düzeyine göre farklılaşıp farklılaşmadığı; öğrenci başarısının ise kendine ait odasının olması, ebeveynin birlikte yaşaması, velinin mesleği ve çocuk sayısına göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma yöntem araştırma desenlerinden açımlayıcı sıralı desen benimsenmiştir. Çalışmanın nicel bölümünde ilişkisel tarama deseni, nitel bölümünde durum çalışması yaklaşımı kullanılmıştır. Bu doğrultuda, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Denizli ilinde imam hatip ortaokulu 5. sınıf öğrenci velisi olan 598 kişiye anket uygulanmıştır. Nitel aşamanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim-öğretim yılında imam hatip ortaokullarında çalışan 30 öğretmen ve 5. sınıfta öğrencisi olan 30 veli oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi belirlenirken ölçüt örnekleme yöntemi benimsenmiştir. Araştırmada toplanan nicel verilerin analizinde test tekniklerinden Pearson korelasyon, One Way ANOVA, İlişkisiz Örneklemler T-Testi ve post-hoc testlerinden Scheffe ve Tamhane T2 testi uygulanmıştır. Nitel verlerin analizinde ise içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Analizler sonucunda, velinin katılım düzeyinin velinin cinsiyetine, yaşına, öğrenim durumuna, çalışıp-çalışmama durumuna ve gelir düzeyine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı; öğrenci başarısının ise öğrencinin kendi odasının olup olmamasına, anne-babasının birlikte yaşamasına ve velinin mesleğine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca, velinin katılım düzeyinin velinin öğrenciye olan yakınlığına göre; öğrenci başarısının ise çocuk sayısına ve anne-babanın birlikte yaşamasına göre anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Velinin okula katılım düzeyi ile öğrenci başarı puanı arasında düşük düzeyde pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Analizler sonucunda, öğretmenlerin genel olarak velilerin katılım düzeyini orta seviyede, katılımın niteliğini ise zayıf seviyede buldukları anlaşılmıştır. Aynı zamanda öğretmenlerin, bazı velilerin okula ve öğrenciye ilgisiz olduklarını, ev ödevlerinde öğrencilere fazla yardım ettiklerini ve velilerin ekonomik durumları ile eğitim seviyelerinin katılımı etkilediğini düşündükleri saptanmıştır. Velilerin ise genel olarak okul katılımını yeterli düzeyde gerçekleştirdiklerini ancak okullar tarafından aile katılım çalışmalarının istenilen seviyede yapılmadığını, katılımla ilgili bilgi eksikliklerinin bulunduğunu, bu nedenle ebeveynlere eğitim verilmesini istediklerini; ayrıca iş yoğunluğu, stres, tek ebeveynli olma ve katılım etkinliklerinin uygun zamanlarda olmaması gibi sebeplerle bazen katılım çalışmalarının içerisinde yer alamadıklarını düşündükleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the level of parental involvement in school and student achievement among the parents of 5th-grade students attending Imam Hatip secondary schools in the city center of Denizli. Accordingly, the study investigates whether parental involvement varies according to the parent's gender, age, closeness to the student, educational level, employment status, and income level, and whether student achievement varies based on factors such as having a room of their own, living with both parents, the parent's occupation, and the number of children. In the study, a mixed-methods approach was adopted, incorporating both quantitative and qualitative research methods, with the explanatory sequential design being employed as the research design. The quantitative phase uses a correlational survey design, while the qualitative phase employs a case study approach. In the 2020-2021 academic year, surveys were administered to 598 parents of 5th-grade students in Imam Hatip secondary schools in Denizli. The study group of the qualitative phase consisted of 30 teachers working in imam hatip middle schools in the 2020-2021 academic year and 30 parents with students in the 5th grade. Criterion sampling was used to determine the study sample. In the analysis of the quantitative data collected in the study, Pearson correlation, One Way ANOVA, Unpaired Samples T-Test and post-hoc tests Scheffe and Tamhane T2 tests were applied. Content analysis technique was used to analyze qualitative data. As a result of the analyses, it was found that the level of parental involvement differed significantly according to the gender, age, education, employment status, and income level of the parents, while student achievement differed significantly according to whether the student had his/her own room, whether his/her parents lived together, and the occupation of the parents. Additionally, it was found that the level of parental involvement did not significantly differ based on the parent's closeness to the student, and student achievement did not significantly vary according to the number of children or whether the parents lived together. A low positive correlation was found between the level of parental involvement and student achievement scores. As a result of the analysis, it was understood that teachers generally found the level of parental participation to be moderate and the quality of participation to be weak. It was also found that teachers thought that some parents were indifferent to the school and students, that they helped students too much with homework, and that parents' economic status and education level affected participation. Parents, on the other hand, were found to think that they generally realized school participation at an adequate level, but that family participation activities were not carried out at the desired level by schools, that they lacked information about participation, that they wanted training to be provided to parents for this reason, and that they sometimes could not take part in participation activities due to reasons such as workload, stress, being a single parent and the lack of appropriate times for participation activities.