Çocuklarını imam-hatip ortaokuluna gönderen veliler üzerine betimsel bir araştırma Çorum örneği
A descriptive research on parents who prefer sending their children to i̇mam hatip middle schools
  1. Tez No: 592297
  2. Yazar: İSMAİL ZURNACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER CENGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Religion, Religion Education, Prayer Leader and Orator Schools, Preference
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmada çocuklarını İmam-Hatip Ortaokuluna gönderen veliler üzerine betimsel bir inceleme yapmak amaçlanmıştır. Günümüz şartlarında bünyesinde 700 binin üzerinde öğrenci barındıran İmam-Hatip Ortaokullarını velilerin tercih etme nedenleri, bu okullardan eklentileri, ailelerin sosyal profili belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmamız nitel bir araştırmadır. Araştırmamızın evreni Çorum ili Merkez ilçesinde dört ayrı mahallede bulunan dört İmam-Hatip Ortaokulunda öğrenim gören 40 öğrencinin velilerinden oluşmaktadır. Araştırmamıza katılan velilerimiz 20 anne ve 20 babadan oluşmaktadır. Araştırma yöntemi olarak yarı yapılandırılmış mülakat(görüşme) tekniği seçilmiştir. Yapılan mülakatlar esnasında velilerimizin kendilerini rahat ifade edebilmeleri için kimlik bilgilerinin alınmayacağı belirtilmiştir. Yapılan mülakatlar sonucunda edinilen veriler başlıklarına göre incelenmiş ve ihtiyaç görülen yerlerde alıntılar yapılarak kullanılmıştır. Araştırmamız beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, araştırmamızın problemi, amacı, önemi, sınırlılıkları ve alanla ilgili yapılmış çalışmalardan oluşmaktadır. İkinci bölüm, yöntem, örneklem, veri toplama teknikleri, verilerin analizi başlıklarından oluşmaktadır. Üçüncü bölüm de araştırmamızın daha iyi anlaşılması için imam-hatip Okullarının tarihsel gelişimi ve günümüze kadar olan öğrenci haraketliliği ele alınmıştır. Dördüncü bölümde araştırma sonucunda elde edilen bulgular ortaya konmuş ve bu bulgular yorumlanmıştır. Beşinci bölümde ise araştırmamızın sonucuna yer verilmiş ve öneriler getirilmiştir. Araştırmamızın sonucunda elde etmiş olduğumuz bulgulara dayanılarak, ebeveynlerin öğrencilerini İmam-Hatip Ortaokuluna, Kur'an-ı Kerim'i öğrenmelerini, ibadetlerine dikkat eden terbiyeli ahlaklı bireyler olmalarını, iyi bir din eğitimi almalarını istedikleri için ve aynı zamanda akademik olarak da başarılı bireyler olmalarını istedikleri için gönderdikleri soncuna varılmıştır. Anahtar Kavramalar: Din, Din Eğitimi, İmam-Hatip Okulları, Tercih.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to make a descriptive research on the parents who prefer sending their children to İmam Hatip Middle Schools. It is also aimed in this study to find out the social profile of the parents, their expectations from school and the reasons why they send their children to these schools which already have over 700 thousand students today. This study is a qualitative research. The Population of this research is parents of 40 students who live in 4 different neighbourhoods in Çorum city centre and study 4 different İmam Hatip Middle Schools. The parents are 20 mothers and 20 fathers. Semi-structured interview method is preferred in this research. During the interviews parents were assured about safety of their personal information to make them express themselves easily and in a comfort. All the data from these interviews were studied according to their titles and used by using quotations where needed. This study consists of 5 chapters. The first chapter deals with the main problem, aim, importance, limitedness of the study and the other studies made on this subject. The second chapter deals with the method of the research, sampling , data collection and analysis of the data .The third chapter , to make the study more understandable , deals with the student population during the years and the history of İmam Hatip Schools.In the forth chapter the study reveals the findings and these findings are analysed in a detailed way. The fifth chapter consists of the result of the study and the recommendations. According to the findings which have been obtained by means of our study, we conclude that parents who send their children to İmam Hatip Schools want their children to learn the Holy Quran and to be a person who gives importance to his/her religious life , moral values and religious responsibilities. They want their children to have a good religious education as well as academic education.