Türk ve Azerbaycan hukukunda zorunluluk hali
Necessity in Turkish and Azerbaijan law
  1. Tez No: 448070
  2. Yazar: ULVI AFANDIYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERRİN AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Zorunluluk Hali, Hukuka Uygunluk Nedenleri, Hukuka Aykırılık, Kusur, Ceza Sorumluluğu, Necessity, Justification, Illegality, Culpa, Criminal Responsibility
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Araştırmamızın konusunu son yıllarda ceza hukuku bakımından hem hukuki niteliği hem de koşulları bakımından çokça tartışılan zorunluluk hali oluşturmaktadır. Bilindiği üzere Türk hukukunda 765 sayılı Türk Ceza Kanunu döneminde neredeyse tüm yazarlarca hukuka uygunluk nedeni olarak kabul edilen zorunluluk halinin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'ndaki düzenlenişi nedeniyle bu kurumun hukuki niteliğinin tespiti konusunda teoride farklı görüşler bulunmaktadır. Zorunluluk halinin hukuki niteliğinin teorik olarak açıklanması bakımından sadece mevcut kanuni düzenlemeler değil aynı zamanda karşılaştırmalı hukuk incelemesi yapmanın fayda sağlayacağı düşüncesiyle bu çalışmamızda Azerbaycan ceza hukuku ile karşılaştırma yapmak istedik. Zorunluluk halinde faile ceza verilmemesi acaba korunmaya ilişkin fiilin bir hukuka uygunluk nedeni kapsamında mı, yoksa kusurluluğu kaldıran bir neden kapsamında mı değerlendirileceği konunun esas amacını oluşturmaktadır. Çalışmamızda zorunluluk halinin tehlikeye ve korunmaya ilişkin koşulları Azerbaycan ceza hukuku ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Zorunluluk haline ilişkin vurgulanması gerektiğini düşündüğümüz diğer bazı konulara değinerek zorunluluk halinin benzer kurumlarla karşılaştırmasını yaptık.
Özet (Çeviri)
Scope of our research is comprised of necessity which mostly debated in the context of penal law and legal nature as well as its circumstances. As known in Turkish law, in the period of Turkish Criminal Code Law No. 765 recognized as the justification by almost all scholars, necessity amended in Turkish Criminal Code Law No. 5237 and therefore there is the diversity of opinion in theory for the determination of legal nature of this institution. Theoretically clarification of the legal nature of necessity not only improves the current amendments, but also the study of comparative law and because of that we would like to compare with Azerbaijan Penal Law. Evaluation of not punishing the subject whether happens in connected with justification or excuse regarding protection of act in necessity constitutes the main goal. In the thesis the circumstances concerning the danger and protection of necessity are studied as compared to Azerbaijan Penal Law. In the research institution familiar to necessity is compared where we think important to emphasize.