21. yüzyılda ortodoks güvenlik paradigmasının aşınımı: Uluslararası ilişkilerde siber güvenlik
Erosion of ortodoxs security paradigms in the 21st century: Cyber security in international relations
  1. Tez No: 448102
  2. Yazar: İBRAHİM KURNAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik, paradigma, aşınım, siber güvenlik
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Tarihsel süreçte, ortodokslaşan güvenlik anlayışını derinleştirip genişletmeden öte aşındırma sürecine sokan unsur 21.yüzyılda siber alanın ön plana çıkması olmuştur. Güvenliğinderinleştirme ve genişletmeden öte aşınımını müessir bir şekilde hızlandıran siber alan aynı zamanda“fiziksel olmayan güvenlik”kategorisinde yer alan güvenlik tehdidir. Ağlara dayalı bilgi teknolojilerinin gelişimi ile beraber siber tehdit, saldırı, terörizm ve savaş şeklinde adlandırılan siber güvenlik tehditleri eyleme dönüşmüş en ciddi çıktılar olarak göze çarpmaktadır. Bu bağlamda kendine has özellikleri siber uzaydan kaynaklı siber güvenlik tehditleri ve bu tehditlere karşı alınan tedbirlerin siber güvenlik olarak adlandırıldığı durum artık uluslararası sistem de, geleneksel güvenlik anlayışının dayattığı paradigmalarıhasara uğratmıştır. Nereden geldiği belli olmayan ve uluslararası hukukta henüz kapsamına dair açıklayıcı tanımlamalar yapılmayan bu tehditler güçlü ya da güçsüz farkı gözetmeksizin her devleti aynı ölçüde saldırıya açık ve vurulabilir duruma sokmaktadır. Dolayısıyla hâlihazırda derinleşip genişlemesi sonucu dönüşüme uğrayan kavramın, 21. yüzyılda siber alanın disiplinin alt dalı olan güvenlikte karşılık bulması ve disipline hâkim olan ortodoks güvenlik paradigmasını neredeyse tüm yönleriyle aşındırması sebebiyle yeni bir güvenlik anlayışı çerçevesinde yeniden düşünülmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Çünkü ortodoks güvenlik paradigması kendine has özellikleri ile siber güvenlik tehditlerini ele almada yetersiz kalmaktadır. Tüm bu noktalardan hareketle, çalışma üç bölümden oluşmaktadır. ilk bölümü Ordodoks güvenlik paradigmasını meydana getiren kavramsal çerçeveye, paradigmanın tarihselliğine ve ona dair kuramsal yaklaşımlara değinirken, ikinci bölümde ise siber güvenliğin kavramsal çerçevesine yer verilmiştir. Nihayet üçüncü bölüm ise siber güvenliğin ortodoks güvenlik paradigmasını aşınıma uğratan yönlerine odaklanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the historical process, beyond the deepining and enlarging, cyberspace has let to ortodox security paradigm erosion in 21st century. Cyberspace that accelerant erosion of the security also be a part of“non-physicalsecurity”threats. Together with the development of informatıon technology which based upon networks cybersecurity threats emerges as a cyberthreats, attacks, terrorizm and war. In this context, these cybersecurity threats and precautions which caused by cyberspace damageto ortodox security paradigms understanding. Thanks to the its specific character these threats that inscrutable, dubious and also lack of comprehensive description in international law created vulnerability in aspect of states promiscuosly between power states and weakstates. Hence, in consequence of transformation and alteration the traditional security threats scope and definition ortodox security paradigms degrade to in terms of tools, perception field and theory because of the cybersecurity threats in 21st century. After all is said, the thesis of this study claims that the ortodox security paradigm remains incapable in terms of handle with cybersecurity threats. From all this point forth, this study comprise of three section. While the first section mentions to conceptional framework which create to ortodox security paradigm, historicity of paradigm and its theoritic approach, the second section mentions about conceptional framework of cybersecurity. Finally, the third section focus on components of cybersecurity which erose the ortodox security paradigm.