Kurumsal imaj bağlamında Konya-Meram'da bulunan tasarım ofislerinin analizi
The analysis of the design offices at Konya-Meram in the coutext of offical ideutty
- Tez No: 448101
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RABİA KÖSE DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Ofis, Kurumsal İmaj, Tasarım, Teknoloji
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Ticaret ve yönetim anlayışının gelişmesiyle büro kavramı ortaya çıkmıştır. Ofislerin tarihine bakıldığında ilk iş yerlerini; insanların yaşam alanları, saraylar, kervansaraylar, pazarlar vb. mekanlar oluşturmaktaydı. Özellikle 2. Dünya Savaşı sonrası milletlerin yeni pazar arayışı, bu mekanları kabuğunun dışına çıkarmış, kurumsal düşünce ofislere nitelik kazandırmaya başlamıştır. Böylece ofisler sınıflanmaya başlamıştır. Teknolojik cihazların ofislerin içerisinde yer almasıyla birlikte ofisler kendi içerisinde devrim oluşturmuştur. Teknolojinin giderek ilerlemesi, zaman kavramının önemli bir yer tutması, çalışan personeli motive etme ihtiyacı günümüzde“Çağdaş Ofis”kavramını ortaya çıkarmaktadır. Teknolojiye dayalı çağdaş, yeni nesil ofis mantığı gelecekte de yaygın kullanılan ofis yapılandırmasını oluşturacaktır. Bu çalışmada çağdaş ofis niteliği taşıyan ofis mekanlarından yola çıkılarak sınıflandırılma yapılmış, kurumsal imajın iç mekana yansıması Konya-Meram bölgesinde bulunan Yeni Meram ve Yaka Meram Caddesi'nden 5 adet tasarım ofisi örnek alınarak incelenmiş ve analiz edilmiştir. İncelenen ve analizi yapılan ofis örneklerinin birbirlerinden tarz, işleyiş, misyon, vizyon bakımından ayrışmış olmasına önem verilmiştir. Konya'nın Meram bölgesinde bulunan iki caddenin belirlenmesinin nedeni, bu iki aksın semtin çağdaş ofis niteliği taşıyan ofis mekanlarını bünyesinde tutması ve sosyo-kültürel anlamda örnek teşkil edebilecek bölgeler olmasıdır. Örneklerde yer alan ofisleri inceleme aşamasında, ofis yöneticileri ve personellerle birebir görüşme yapılmış, tespit, gözlem ve alan çalışması ile veriler toplandıktan sonra ofislerin kurumsal kimlik açısından analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of trade and management understanding, the concept of bureau has emerged. When the history of offices is gone through, it is seen that the very first workplaces were living spaces of people, palaces, caravansaries, bazaars etc. Especially after the World War 2nd, new market searches of communities broke out of the shell of the seplaces, and corporate thinking began to bring qualifications for offices. Offices, by extension, were in need of classification. After technological devices started to be seen in offices; offices, in their own rights, created a revolution. Increasing development of technology, time sense that holds an importance place, the need to motivate staff have revealed the concept of“Modern Office”today. Technology-based new generation Office understanding will constitute office configuration used in everywhere in thefuture. In this study, offices that have the characteristic of modern offices were categorized by taking examples; within the scope of corporate image reflection on indoors, offices of 5 designers located in Meram, Konya were taken as examples, studied and analysed. The offices studied and analysed were chosen by taking account of them being separated from each other in terms of style, operation, mission and vision and being located on Yeni Meram Street and Yaka Meram Street in Meram, Konya. The reason why the two streets in Meram district of Konya were selected was because they incorporate offices that have characteristics of modern offices and are areas that are able to serve as a model in socio-cultural sense. During the examination of the office examples, office directors and staff were met face to face; after collecting all the data, analyses were carried out. Key Words: Office, Corporate Image, Design, Technology.