Dünya klasında üretim (WCM) modelinde operasyonel performansın izlenmesi ve bir üretim işletmesinde uygulanması
Tracking of the operational performans in the world class manufacturing (WCM) model and practices in a manufacturing enterprise
  1. Tez No: 448252
  2. Yazar: EMRE BİLGİN SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİME ORAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dünya Klasında Üretim, WCM, WCM Modeli, Operasyonel Performans, Performans Endeksi, World Class Manufacturing, WCM, WCM model, Operational Performance, Performance Index
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 327
Özet
Dünya Klasında Üretim (World Class Manufacturing / WCM), işletmelerin faaliyetlerini sistematik bir şekilde sürdürebilmeleri için birbiri ile uyumlu en iyi uygulamaların bir araya getirildiği bir uygulama sistemidir. Bu sistem on operasyonel ve on yönetsel sütun olmak üzere toplam yirmi dayanak üzerine kurulmuştur. Tam Zamanında Üretim (TZÜ), Toplam Üretken Bakım (TPM), Toplam Kalite Yönetimi (TKY), yalınlık ve çalışan katılımı gibi kavramları içine toplayan bu sistemin amacı; sıfır israf, sıfır hata, sıfır stok ve sıfır arızadır. İşletmelerin bu amaca ulaşabilmeleri için WCM uygulamalarını bir bütün olarak ele almaları ve süreçlerinde eyleme dönüştürmeleri gerekmektedir. Bu dönüşüm WCM uygulama araçları ile sağlanmakta ve sonuçları operasyonel performans göstergeleri ile takip edilmektedir. Bu çalışmada, dünyada WCM modelini ortaya çıkaran ve öncü uygulamaları yöneten Fiat Chrysler Otomobil (FCA) Grup'un Türkiye temsilcisi olan ve başarılı WCM uygulayıcısı TOFAŞ'ın tedarikçileri ile birlikte yürüttüğü faaliyetler ele alınmaktadır. TOFAŞ tedarikçisi olan işletmenin WCM uygulamaları incelenerek, operasyonel sütunlarının uygulamaları takip edilmekte ve sonuçları performans göstergeleri olarak izlenebilmektedir. Çalışmanın gerçekleştirilebilmesi için TOFAŞ tedarikçisi olan işletmenin WCM uygulamaları on beş ay boyunca haftalık ziyaretler ile takip edilmiştir. Ve uygulama sonuçları performans göstergeleri toplanmıştır. Uygulamanın yürütüldüğü işletme WCM modelini dokuz operasyonel sütun ile yürütmekte ve bu sütunların uygulama sonuçlarını otuz üç performans göstergesi ile takip etmektedir. Çalışmanın amacı WCM modelinde operasyonel performansın izlenmesi yönünde oluşturulmuştur ve dokuz operasyonel sütun ile otuz üç performans göstergesinin sonuçları toplam WCM performans endeksine dönüştürülmüştür. WCM performans endeksi oluşturulması için otuz üç performans göstergesinin karar değişkenleri olarak ele alındığı bir karar modeli kurulmuş ve WCM uzmanlarının görüşleri alınarak bu performans göstergeleri arasında önceliklendirme çalışması yürütülmüştür. WCM performans endeksinin oluşturulması amacıyla, öncelikle ANP yöntemi kullanılmıştır ve işletmenin takip edilen performans göstergeleri arasında bir ağ oluşturulmuştur. Performans göstergelerinin WCM modeline etki derecelerini ortaya çıkarmak amacıyla WCM uzmanları ile görüşülmüştür ve önem dereceleri elde edilmiştir. Ortaya çıkarılan önem dereceleri WCM performansının on beş ay boyunca takip edilen değerleri, önce normalleştirilmiştir ardından performans göstergelerinin, sütun içi ağırlıkları ve WCM modeli içindeki önem dereceleri ile çarpılarak işletmenin uygulamaya aldığı dokuz operasyonel sütun için ve toplam WCM modeli için performans endeksine dönüştürülmüştür. Çalışmada oluşturulan WCM modeli performans endeksi, WCM modeli uygulayan işletmelerin faaliyetlerinin sonuçlarını gösterme yönünde olup etki eden sütunların ve etki derecelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Uygulamanın yürütüldüğü işletme için WCM modeli performans endeksine en çok etki eden operasyonel sütunlar ve en önemli performans göstergeleri belirlenmiştir. Bu göstergelerin ve operasyonel sütunlarının WCM modeline olan etkileri ele alınarak oluşturulan uygulama konusunu oluşturup, bütünleşik şekilde yürütülen WCM uygulamalarının önceliklendirilmesine yönelik bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları ile uygulama yapılan işletmenin WCM denetimi sonucu başarılı ve başarısız olduğu uygulamalar karşılaştırılmış ve aralarındaki ilişkiler WCM uzmanları ile birlikte değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
World Class Manufacturing (WCM) is an application system that combines best practices that are compatible with each other so that businesses can continue their activities systematically. This system is based on a total of twenty pillars, including ten operational and ten administrative columns. The aim of this system is to integrate concepts such as Just in Time Production (JIT), Total Productive Maintenance (TPM), Total Quality Management (TQM), simplicity and employee participation. Zero waste, zero error, zero stock and zero failure. To achieve this, businesses need to take WCM applications as a whole and process them in their processes. This conversion is provided by WCM implementation tools and the results are followed by operational performance indicators. In this study, the implementation deals with the activities carried out by suppliers of the successful WCM implementer TOFAS, the Turkey representative of the Fiat Chrysler Automobile (FCA) Group, which unveils the WCM model in the world and manages pioneering applications. By analyzing the WCM applications of the company which is a supplier of TOFAS, the applications of operational pillars are followed and the results can be monitored as performance indicators. To be able to carry out the study, the WCM applications of the operator, the supplier of TOFAŞ, were followed up with weekly visits for fifteen months. And application results and performance indicators are collected. The implementation runs the WCM model with nine operational pillars and follows the implementation results of these pillars with thirty-three performance indicators. The aim of the study was to monitor operational performance in the WCM model and the results of thirty-three performance indicators with nine operational pillars were transformed into a total WCM performance index. A decision model was set up for the creation of the WCM performance index as thirty-three performance indicators as decision variables, and a prioritization study was carried out among the performance indicators by consulting with WCM experts. In order to establish the WCM performance index, the ANP method was used first and a network was established between the performance indicators of the operator. The performance indicators were discussed with WCM experts to determine the impact ratings on the WCM model and the importance ratings were obtained. The resulting significance ratings The values followed for fifteen months of WCM performance were normalized first and then converted to performance index for the nine operational pillars that the operator multiplied by the in-column weights and significance ratings in the WCM model, and for the total WCM model. The WCM model performance index created in the study was designed to show the results of the operations of the enterprises implementing the WCM model and to determine the effecting pillars and impact levels. Operational pillars and most important performance indicators that have the most impact on the WCM model performance index for the enterprise in which the application is run are identified. A study was carried out to prioritize WCM applications that are implemented in an integrated way by creating the application concept that was created by considering the effects of these indicators and operational pillars on the WCM model. The results of this study were compared with the results of the WCM audit of the implemented application and the applications where the successes and failures were evaluated and the interrelationships were evaluated together with the WCM experts.