Sağlık çalışanlarının iş doyumunu etkileyen bireysel ve örgütsel faktörler ve maliyetleri
Individual and organizational factors affecting of job satisfaction for health workers and costs
- Tez No: 448251
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE YASEMİN YEGİNBOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: iş doyumu, sağlık çalışanları, iş doyumun etkileyen faktörleri, bireysel faktörler, örgütsel faktörler, Job Satisfaction, Health Workers, The Effects Factors On The Job Satisfaction, Personal Factors, Organization Factors
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
İş, bir kişinin yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan ekonomik kazancın elde edilmesinde temel bir işleve sahiptir. Bu nedenle kişi için çok önemli bir değerdir. Her meslekte olduğu gibi sağlık sektöründe de iş doyumu verimli çalışmanın temel anahtarıdır. İşinden doyumlu sağlık çalışanların kendilerinin ve hastanelerinin gelişmesi için gerekli motivasyona sahip olmaktadır. Bu araştırma bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışanların iş doyum düzeylerini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla, tanımlayıcı olarak yapılmaktadır. Araştırma tanımlayıcı karşılaştırmalı tasarımda bir üniversite hastanesinde gerçekleştirilmektedir. Hastanesinde çalışan 140 kişi üzerinde yapılmaktadır. Veriler, tanıtıcı soru formu, Minnesota Doyum Ölçeği, JSS - İş Doyumu Ölçeği ile elde edilmektir. Verilerin değerlendirmesi, bilgisayarda yüzdelik, ortalama, t testi, regresyon testi ve korelasyon testi ile yapılmaktır. Araştırmada katılımcıların (hastanede) iş doyum düzeyinin yüksek olduğu görülmüştür. Genellikle mesleklerinden iş doyum düzeyinin 83 kişi (%59,3) frekanslarından memnun olduğu belirlenmiştir. Doktorlardan 20 kişi (%57,1) mesleğinden memnun oldığını belirtmiştir. Hemşirelerden de 21 kişi (%60) mesleğinden memnundur. Sağlık teknisyen teknileri de 22 kişi (%62,8) mesleğinden memnundur. Sağlık memurlarından da 20 kişi (%57,1) mesleğinden memnundur. Sağlık çalışanının büyük çoğunluğu olan 86 kişi (%61,4) kadın, 54 kişi (%38,6) ise erkektir. Medeni durumları incelendiğinde; büyük çoğunluğu olan 91 kişinin (%65,0) evli olduğu, 49 kişinin (%35,0) ise bekar olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Job has fundamental function in gaining an economic income which is needed for a person for a living. For that reason, it has an important value. As in all professions, job satisfaction is the key element of productive work in health sector. Health workers satisfying with their jobs have the necessary motivation for development of themselves and their hospitals. This descriptive study was conducted in order to determine the job satisfaction level and factors affecting job satisfaction of workers in a research and training hospital specialised in for mental health and psychological disorders. The research was carried out in a university hospital with a descriptive comparative design. The subjects, 140 personnel of this hospital, were interviewed. In this research, question form of socio-demographic and occupations traits, Minnesota Satisfaction Scale, JSS -Satisfaction Scale were used to collect of data. Results of this study were evaluated by percentage, mean, t-test, regression test and correlation test in SPSS computer program. The result of the study shows that health workers in one of University Hospital have high job satisfaction levels. On general the level of the health workers who found satisfacative form their job was %59,3 (83 persons). 20 persons (57.1%) of doctors are satisfied of their job. 21 persons (60%) of nurses are satisfied of their job. 22 persons (62.8%) of health technicians and techniques are satisfied of their job. 20 persons (57,1%) of health officers are satisfied of their job. The majority of health care workers 86 persons (61.4%) are female and 54 persons (38.6%) are male. Marital status was investigated; 91 persons (65.0%) are married, 49 persons (35.0%) are single.