World class manufacturing on automobile industry and applications of autonomous maintenance in press shop
Otomobil endüstrisinde dünya klasında üretim sistemi ve otonom bakım uygulamasının pres atölyesine uygulanması
- Tez No: 266171
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH BAYRAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yalın Üretim Sistemi, Toplam Verimli Bakım, Otonom Bakım, Dünya Klâsında Üretim, Lean Manufacturing System, Total Preventive Maintenance, Autonomous Maintenance, World Class Manufacturing
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Günümüzde uluslararası rekabet hızla büyümektedir. Bu rekabet şartlarında var olabilmenin ön koşulu daima en önde koşabilmektir! Bunun için de çağın dinamik yapısına ayak uydurmak, değişiklik ve yeniliklere açık olmak gereklidir. Firmalar bu yüzden yeni sistemleri, teknikleri ve teknolojileri bünyelerine adapte etmek zorundadırlar. Aksi takdirde yarışta gerilerde kalmaya mahkum olurlar. Bu gerçeklerden yola çıkılarak ilk önce Japonya'daki Toyota otomobil fabrikasında uygulanan ve sonraları dünyadaki diğer firmalara da yayılan ? Yalın Üretim Sistemi? geliştirilmiştir. Yalın üretim çok kısa bir ifadeyle, üretimde değerle israfın birbirinden ayırt edilmesi, israfın azaltılması, mümkünse yok edilmesi ve bu şekilde de değerin ön plana çıkartılmasıdır. Yalın üretimin uygulanmasına yönelik temel taşların en önemlilerinden biri de Otonom Bakımdır.Bu çalışmada Otonom Bakımın ve ekipman iyileştirmelerinin üretim verimliliği üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Otonom Bakım Toplam Verimli Bakımın (TVB) ve Dünya Klasında Üretim (DKÜ) Sisteminin temelini oluşturmaktadır. Bundan dolayı bu çalışmada ilk olarak DKÜ sistemi tanıtıldı. Daha sonra Otonom Bakım (OB) uygulamalarına geçildi ve adım adım çalışıldı. Uygulama bölümünde, hem OB uygulamalarının atölyedeki etkileri hem de OB'ın ekipman gelişimindeki önemi Türkiye de otomotiv endüstrisinde lider bir fabrikanın pres üretim biriminde yapılan uygulamalar ile vurgulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays international competency is growing fast. In this condition, to be alive the first rule is being a fast runner! To do this, we should follow dynamic structure of this age and we should open for reforms and changes in our work life. Because of that companies have to adapt themselves according to new age technologies and systems, if not, they should be ready to be passed by others. From this reality, Lean Manufacturing system was developed by Toyota. Later from all over the world, so many companies started to implement it. Lean manufacturing with a short explanation is; distinguishing of the waste and value, decreasing or if possible zeroing the waste and making the value more worthy. Autonomous Maintenance as a subject is one of the most important fundamentals of the application side of lean manufacturing.In this study, effects of Autonomous Maintenance on manufacturing productivity have been investigated. It?s applications that are the basic of the World Class Manufacturing (WCM) and Total Preventive Maintenance (TPM). So, Firstly WCM system was introduced in this study. Then it replaced by Autonomous Maintenance (AM) applications and it has been studied step by step. In application part, both the effects of the AM applications in working shop and the importance of AM in equipment improvements have been tried to emphasize with the applications realized in Press Production Shop where is from a leader of automotive sector in Turkey.