Finansal tablo kullanıcılarının alacakları kararları etkileyen, Bilanço tarihinden sonra gerçekleşen olayların 10 no'lu muhasebe standardı açısından incelenmesi
The study on the effect that users of financial statements made decisions after the end of the fiscal year in terms of accounting standard no. 10
  1. Tez No: 448260
  2. Yazar: FATİH SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇKİN GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Tablo Kullanıcıları, Türkiye Muhasebe Standartları (TMS), Bilanço Tarihinden Sonraki Olaylar, Kavramsal Çerçeve, Financial Statement Uers, the Turkish Accounting Standards (TAS), Events After The Reporting Period, Conceptual Framework
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı finansal tablo kullanıcılarının alacakları kararları etkileyen bilanço tarihinden sonra gerçekleşen olayların, düzenlenen 10 No'lu Muhasebe standardı açısından incelenmesi, belirlenmesi ve açıklanmasıdır. Finansal tablolar işletmelerin varlık kaynak ilişkisi ile belli bir döneme ait faaliyetlerinin özetini sunan raporlar olup söz konusu bu tabloların doğru ve güvenilir olması gerekir. 1 No'lu Türkiye Muhasebe Standardı finansal tabloların amacının ekonomik karar alıcılara yardımcı olan finansal durum, finansal performans ve nakit akışları hakkında bilgi sağlamak olduğunu açıklamaktadır. Bu bağlamda finansal tabloların muhasebenin temel kavramları esas alınarak düzenlenmesi beklenir. Finansal Raporlamaya ilişkin Kavramsal Çerçevede ise faydalı finansal bilginin taşıması gereken niteliksel özellikler açıklanmaktadır. Muhasebe standartlarının sınırlarını belirleyen, doğru yorumlanması, uygulanması ve standartlarda yer alan terimlerin anlamlarının açıklanmasını sağlayan“Kavramsal Çerçeve”standartlar setinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Bununla birlikte finansal tablo kullanıcılarının taleplerini doğru ve güvenilir bilgi sunarak karşılamak isteyen tabloların, bilanço tarihinden sonraki olayları da dikkate alması gereklidir. Bilanço tarihinden sonra gerçekleşen olaylar hakkında doğru işlem yapılabilmesi için tabloların onaylandığı tarih çok önemlidir. Bu bağlamda finansal tablolarda düzeltme gerektiren ve gerektirmeyen olaylar ayrımı yapılmaktadır. 10 No'lu Muhasebe Standardına göre düzeltme gerektiren olaylar olaya neden olan koşulun bilanço tarihinde var olması ve olayın finansal tablolar için yapılan tahminleri etkilemesine göre belirlenir. Düzeltme gerektirmeyen işlemler ile ilgili açıklamaların da bilanço dipnotlarında gösterilmesi yeterli olup bu tür olaylar, bilanço tarihinde hem koşulla hem de olayla ilgili bilgi ve kanıtın bulunmadığı olaylar şeklinde sınıflandırılmaktadır. Finansal tablo kullanıcılarının alacakları kararlarda finansal tabloların en önemli bilgi kaynakları olduğu tartışmasızdır. Bu amaçla bilanço tarihinden sonraki olayların tespiti ve sonrasında tablolarda gerekli düzeltme işlemlerinin yapılması doğru ve güvenilir bilgi sunulması açısından önemlidir. Bu çalışmada söz konusu olaylar 10 No'lu TMS Raporlama Döneminden (Bilanço Tarihinden) Sonraki Olaylar Standardı açısından ele alınmış ve uygulama önerilerine yer verilmiştir. Çalışmanın son bölümündeyse özgün bir örnek olay çalışması ele alınmıştır. Örnek olay çalışmasında hizmet üreten ve sunan bir eğitim şirketi ele alınmış bilanço tarihinden sonra gerçekleşen olaylar sunularak şirketin finansal tablolar üzerinde yapması gerekenler 10 No'lu Muhasebe Standardı açısından irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate, explain and describe the effect that Accounting Standard No. 10 had on the way that users of financial statements made decisions after the end of the fiscal year. Financial statements are the reports which summarize the relationship between the assets and resources of a business to its operations for a given period of time. Financial statements must be accurate and reliable. Turkish Accounting Standards Number 1 states that the purpose of financial statements is to provide information to the decision makers on financial conditions, financial performance and cash flow. In view of this, financial statements must be generated based on fundamental accounting concepts and best practices. The Conceptual Framework regarding Financial Reporting is that reports must provide the qualitative characteristics of the useful financial information. The Conceptual Framework has become an inseparable part correctly interpreting, applying, and understanding the terminology of the standards and in determining the very definitions and boundaries of accounting standards themselves. In addition to this, financial statements which intend to meet the expectations of the users of financial chart statements and provide them with accurate information must also take in to consideration operations ongoing after the fiscal year. The date when the balance sheets are approved is very important to being able to make accurate predictions regarding operations occurring after the fıscal year. In this context, considerations that require an adjustment to be made to financial statements must be separated from those that do not require an adjustment. According to the Accounting Standards No. 10, conditions that require adjustments are determined based on the reason that the event occurred during the fiscal year and the estimated impact of operations on the financial statements. Transactions which do not require corrections, those for which indicating the relevant explanations in the balance sheet footnotes are sufficient, and such situations, are classified as the absence of evidence about the incident and conditions in the fiscal year. The most important sources of information in financial statements when users of financial statements make decisions are undisputed. With this goal in mind, the detection of subsequent events after the fiscal year and making necessary corrections in the statements are important in terms of presenting accurate and reliable data submission. In this study, the events in question have been addressed with regards to the standards after the Reporting Period TAS No. 10 (after the fıscal year) and recommendations on implementation have been given. In this study, events in question has been addressed with regards the standards after the Reporting Period TAS No. 10 (after the fıscal year) and recommendations have been given on implementation. In the final part of the study, a specific case study is discussed. In the case study, an educational company which is producing and offering services is examined by presenting the events that occurred after the fiscal year and explicating what the company should do in terms of Accounting Standard No. 10. In the case study, an educational company which is producing and offering services is studied by presenting the events that occurred after the fiscal year and it has been explicated what the company should do in terms of Accounting Standard No. 10.