Duygusal zeka ve liderlik üzerine bir araştırma
A research on emotional intelligence and leadership
  1. Tez No: 448259
  2. Yazar: EVRİM GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR SÜRAL ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Liderlik, Dönüşümcü Liderlik, Emotional Intelligence, Leadership, Transformational Leadership
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bireyin kendi duygularını ve başkalarının duygularını değerlendirmesi ve kontrol edebilmesi olarak ifade edilen duygusal zeka, günlük yaşamda olduğu kadar iş hayatında da sağlıklı bir iletişim için önem taşımaktadır. Günümüzde örgütlerin başarıya ulaşması için çalışanları örgüt amaçlarına yönlendirecek ve onları motive edecek liderlere ihtiyaç vardır. Bu noktada astlarında karizma, entelektüel uyarım, esin kaynağı olma ve bireysel ilgi davranışlarıyla dikkat çeken dönüşümcü liderler ön plana çıkmaktadır. Liderin takipçileriyle iletişiminde duygusal zekasını kullanması, dönüşümcü liderlik davranışına katkıda bulunarak, onları daha kolay ikna edip hedefe yöneltebilmesini ve verimliliğin artmasını sağlayacaktır. Bu çalışmada duygusal zeka ve dönüşümcü liderlik arasındaki ilişki incelenmektedir. Türkiye'de çeşitli sektörlerde orta ve üst kademede çalışan 398 yönetici üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırmada yöneticilerin duygusal zeka seviyelerini ölçmek için Wong ve Law tarafından geliştirilen Duygusal Zeka Ölçeği (WLEIS), dönüşümcü liderlik davranışlarını ölçmek için Avolio ve Bass'ın Dönüşümcü Liderlik Davranışı Ölçeği (TLQ) kullanılmıştır. Elde edilen bulgular; duygusal zekanın dönüşümcü liderlik boyutları üzerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The emotional intelligence that is described as one person's ability to consider and control his/her own feelings and other people's feelings, is important for a healthy dialog in business life as well as in everyday life. Today, the leaders that will direct the employees to the goals of the organization and motivate them are essential. At this point, transformational leaders that attract attention by the employees with the behavior charisma, intellectual stimulation, individual attention and being the source of inspiration come to the fore. Use of emotional intelligence of a leader, while communicating with his/her followers, will ensure that them to be convinced and will raise the efficiency, by contributing to his/her transformational leaderhip behavior. In this study, the relationship between emotional intelligence and transformational leadership is examined. A research was conducted on 398 managers working at middle and upper levels in various industries in Turkey. In this research, to measure levels of emotional intelligence of managers, Wong and Law Emotional Intelligence Scale (WLEIS) that is developed by Wong and Law; to measure transformational leadership behaviors, Avolio and Bass' Transformational Leadership Quotient (TLQ) is used. The findings are revealed that emotional intelligence has positive effects on transformational leadership dimensions.