Yaşlılık döneminde yalnızlıkla başa çıkmada dinin rolü
The role of religion in coping with the loneliness in old age
- Tez No: 448262
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CİHAD KISA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Yalnızlık, Din, Başa Çıkma, Old Age, Loneliness, Religion, Coping With
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
İnsanoğlunun yaşamını anlamlandırabilmesinde ve açıklayabilmesinde felsefenin, sosyolojinin, psikolojinin, biyolojinin, edebiyatın ve dinin fonksiyonelliğinin bulunduğu bilinmektedir. Öyle ki söz konusu bu alanlarda gerçekleştirilmiş olan çalışmaların insanların yaşamlarını anlamlı kılmalarında önemli katkıları olmuştur. Nitekim“yaşlılık döneminde yalnızlıkla başa çıkmada dinin rolü”konulu çalışmamızda bu alanların rehberliğinde yaşlılık dönemi, yalnızlık, başa çıkma ve din kavramları çalışma konumuzu ilgilendiren boyutları ile ayrıntılı bir biçimde açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, yaşlılık döneminde yalnızlıkla başa çıkmada din fenomeninin işlevselliğini açıklayabilmeyi ve böylece yaşlılık dönemi ile ilgili din psikolojisi alanında yapılmış çalışmalara katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Yaşlılık dönemine yönelik farklı kaynaklarda olumlu ve olumsuz bakış açılarını yansıtan değişik tanımlamalar ve açıklamalar bulunmaktadır. Bu evreye ilişkin yapılan tanımlama ve açıklamaların nihai varış noktası, bu dönemin insanın varoluş basamaklarının sonunu oluşturduğu ve insanın bu sonun bilincine ulaşmasının onun varoluşunun psikolojik ve dinsel boyutlarına farklı yansımalarının olduğu yönündedir. Yaşlılık döneminde yalnızlık olgusuyla daha fazla karşılaşan ve bunun yaşantılarındaki yansımalarını en aza indirme düşüncesinde olan bireyler, dini başa çıkma olgusundan etkin bir biçimde yararlanmaktadırlar. Bu bağlamda, dini başa çıkma olgusuyla yakından ilişkili olduğu bilinen Allah sevgisi, namaz ibadeti, dua, aile ilişkileri, sıla-i rahim, arkadaşlık ilişkileri, komşuluk ilişkileri ve hasta ziyaretlerinin yaşlılık dönemindeki bireyin yalnızlığı ile başa çıkabilmesindeki rolü ulusal ve uluslararası literatürde yer alan kaynaklar ışığında açıklanmaya çalışılmıştır. Nihayetinde, yaşlılık döneminde yalnızlıkla başa çıkabilmede bu fenomenlerin olumlu rolünün bulunduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
It has been known that different phenomenons, such as philosophy, sociology, psychology, literature, and religion, have functionality to enable human beings attribute a meaning to their life. In fact, scientific studies, which were carried out in these aforementioned areas, have significant contributions to get humans to make sense of their existence. Thus, in our study titled“The Role of Religion in Coping with the Loneliness in Old Age”, concepts such as old age, loneliness, coping and religion have been tried to explain detailedly under the guidance of these sciences. This study aims to show the functionality of religion phenomenon in coping with the loneliness in old age and thus make contributions to studies, regarding old age, which were carried out in the field of the psychology of religion. In different sources relating to old age, there are variant definitions and explanations reflecting both positive and negative point of views. The main argument of these definitions and explanations is in the direction of the fact that old age represents end of the steps of human existence and reaching consciousness of this end has distinctive reflections on the psychological and religious dimension of human existence. People who encountered more cases of loneliness in old age and are in the opinion of minimizing reflections of it on their life, have effectively benefited from phenomenon of religious coping.In this context, the role of some subjects, which are closely related to the phenomenon of religious coping, such as love of Allah, salaah, invocation, family relationship, visiting relatives (sila-ırahim), friendship relations, neighbour relations, and visit of patients, in coping with loneliness of individual in old age has been tried to clarify in the light of national and international sources in literature. Consequently, it has been determined that these phenomenons have positive role in dealing with loneliness in old age.