Portföy yönetiminde uluslararası çeşitlendirme: Gelişmekte olan piyasalar perspektifi
International portfolio diversification in the portfolio management: Emerging markets perspective
- Tez No: 448265
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKTUĞ CENK AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Çeşitlendirme, Portföy teorisi, Gelişmekte Olan Ülkeler, Risk ölçümleri, Portföy performansı, International Diversification, Portfolio Theory, Developing Countries, Risk Measures, Portfolio Performance
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Dünya çapında finansal piyasaların bütünleşme faaliyetleri; 1980'lerin sonu ve 1990'larda önemli ölçüde artmıştır. Bu sürecin altında yatan temel faktör, uluslararası düzeyde risk çeşitlendirme fırsatı ve daha yüksek getiri oranı arayan yatırımcıların artmasıydı. Ülkeler piyasa odaklı reformları bu çerçevede gerçekleştirerek sermaye hareketleri üzerindeki engelleri kaldırıp bu yatırım ortamından mümkün olduğunca faydalanmak istemişlerdir. Bu süreç sonrasında yapılan tartışmaların odak noktalarından biri uluslararası portföy çeşitlendirme yararlarının sorgulanmasıdır. Bu çalışmanın amacı; gelişmekte olan pay senedi piyasaları arasındaki getiri ilişkilerini ortaya koymak, uluslararası portföy çeşitlendirmesinin yararını incelemektir. Bu çalışma 01 Ocak 2010-31 Aralık 2014 tarihleri arasında 08 gelişmekte olan piyasa için gerçekleştirilmiştir. Bulgular, uluslararası çeşitlendirilmiş portföylerin riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Elde edilen bulgular hem sistematik hem de sistematik olmayan riskin düştüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Integration of financial market activities have increased significantly in the 1980s and the end of the 1990s. The underlying factor for this process is that investors seeking to diversify risk and gain higher rate of return at the international level have increased. The framework of Market oriented reforms removes the barriers on capital investment which countries want to benefit from as much as possible. After this process, one of the focal points of the discussion is the question of the benefits of international portfolio diversification. The objective of this study is to reveal the relationships between returns on emerging stock markets and examine the benefits of international portfolio diversification. This study was carried out for 08 emerging markets between 01 January 2010 and 31 December 2014. The results obtained indicates that portfolio risk decreases through international diversification. The findings indicate that the risk of both systemic and non-systematic risk are low.