Portföy yönetiminde uluslararası çeşitlendirme ve uygulamalı bir çalışma
An applied analysis on international diversification in portfolio management
  1. Tez No: 361803
  2. Yazar: DEVRAN DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞÜKRÜ TEKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Çeşitlendirme, Etkin Sınır, Sharpe Rasyosu, International Portfolio Diversification, Efficient Frontier, Sharpe Ratio
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Portföy yönetiminde uluslararası çeşitlendirmenin faydaları 1968 yılından beri araştırılmaktadır. Literatürde yapılan çalışmalar; son on yıllarda ülkelerin menkul kıymet piyasalarının birlikte hareket etme eğilimlerinin artışından dolayı söz konusu çeşitlendirmenin faydasının azaldığı ama tamamen yok olmadığı görüşünde toplanmaktadır. Kriz dönemlerinde piyasalar arası birlikte hareket etme eğiliminin artması da, en fazla ihtiyaç duyulduğu dönemde çeşitlendirmenin faydasını azaltıcı bir unsur olabilmektedir. Bu çalışmada 2008 sonbaharında ABD kaynaklı ortaya çıkan küresel finansal kriz sonrasında Türkiye'de yerleşik yatırımcı perspektifinden yurt içi hisse senedi portföyünü yabancı hisse senetleriyle çeşitlendirmenin faydası araştırılmıştır. Araştırmanın 2008 krizi sonrası güncel verilerle yapılmış olması ve literatürde ülkemiz perspektifinden yapılan uygulamalı çalışma sayısının sınırlı olması eserin önemini artırmaktadır. Çalışmada Markowitz'in türetmiş olduğu Ortalama- Varyans modeli kullanılmıştır. Bunun için Borsa İstanbul'da işlem gören BİST100 endeksinde yer alan 20 adet hisse senedi ile portföyler oluşturulmuş ve yurt içi etkin sınır belirlenmiştir. Daha sonra yurt içi portföye 20 yabancı hisse senedi eklenerek, global portföyler oluşturulmuş ve global etkin sınır belirlenmiştir. Beklenildiği üzere yurt içi portföye yabancı ülke hisse senetleri eklenerek oluşturulan global etkin sınır, yurt içi etkin sınırın yukarısında (kuzey batısında) yer almıştır. Uluslararası çeşitlendirme ile veri getiri seviyesinde riskin azami %43,25 oranında düşürülebildiği ayrıca (risksiz varlık dahilinde) optimal portföyün Sharpe rasyosunun %46,8 oranında arttığı görülmüştür. 20 hisse senedinden oluşan yurt içi portföye 20 yurt içi hisse senedi ilave etmenin katkısı ise oldukça sınırlı olmuştur. Bu katkı veri getiri seviyesinde riskin azami %21,2 düşürülebilmesi ve optimal portföyün Sharpe rasyosunun %12,4 oranında artmasıdır.
Özet (Çeviri)
The advantages of international diversification in portfolio management are a subject that have been studied on since 1968. Most of studies in the literature agree on the idea that due to the tendency of stock markets of the countries towards moving together, over the last few decades, advantages of the abovementioned diversification have decreased but not disappear completely. The increase in markets' tendency to move together during economic crisis can become a factor decreasing the advantages of diversification when it is needed the most. In this study, the advantages of diversifying domestic stocks portfolio with foreign stocks after 2008 financial crisis is analyzed from the point of view of investors living in Turkey. The facts that this study uses up-to-date data after 2008 crisis and there is limited research done from our country's perspective increases the importance of this study. In this study, Markowitz's Mean-Variance method is used. For this purpose, portfolios were created using 20 stocks in the BİST100 index and domestic effective frontier was determined. Then by adding 20 foreign stocks, global portfolios were created and global effective frontier was determined. As expected, global effective frontier was above (in the north-west) the domestic effective frontier. It is found that at a given level of profit, with international diversification the risk could be reduced by 43.25% at the best and the Sharpe ratio of the optimal portfolio increases by 46.8% when riskless assets are added to portfolio. The contribution of adding 20 domestic stocks to the domestic portfolio consisting of 20 stocks was very limited. This contribution was the 21.2% decrease (at the best) in the risk at a given level of profit and the 12.4% increase in the Sharpe ratio of the optimal portfolio.