Yaz döneminde camilerde verilen Kur'an ve dini rehberlik kursları eğitiminin çocukların dini sosyalleşmeleri üzerindeki etkisi: Eceabat örneği
The impact of Quran and religious guidence courses education on the religious socialization of the children during summer season in the mosques: Example of Eceabat
  1. Tez No: 448294
  2. Yazar: TAHSİN GÜLÜNAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ALPEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyalleşme, Din, Çocuk, Aile, Cami, Yaz Kur'an Kursları, Religion, Socializing, Child, Family, Mosque, Summer Course of Quran
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmamızda Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı camilerde her yıl yaz aylarında açılan, Yaz Kur'an Kursu eğitiminde Kur'an eğitimi ve dini rehberlik hizmeti alan öğrencilerin, almış oldukları bu eğitimin onların sosyalleşmelerine olan etkisi incelenmiştir. Bu bağlamda teorik kısımda çocuk ve çocukluk dönemi ve özellikleri, aile ve ailenin çocuğun din eğitimi üzerindeki etkisi ile din ve dini rehberlik kavramları dini sosyalleşme bağlamında ele alınmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket soruları uygulanmıştır. Ankette adaylara 33 soru yöneltilmiştir. Araştırmaya toplam 170 öğrenciden 54 öğrenci katılmıştır. Eceabat ve köyleriyle sınırlı tutulmuş, ortaokul ve lise öğrencileri üzerinde uygulanmıştır. Verilen din eğitimi ile inanç boyutu, ibadet boyutu, ahlaki ve sosyal boyut arasındaki ilişki ölçülmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmada verilerin çözümlenmesi için SPSS for Windows ver: 16,0 programı kullanılmıştır. Yüzdelik oranlar analiz edilmiş, çapraz tablolar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our research the effect of Quran education and religious guidence courses have been examined on the socialization of the children who received this education every year in summer months in the mosques belong to precidency of religious affairs. In this context in the theoretical part child, childhood period and it's features, family and family's influence on child's religious education with religion and religious concepts have been discussed in the context of religious socialization. In this research questionnaire was applied as data collection tool. In the survey 33 questions were asked to candidates. 54 students out of 170 were participated in this research. Survey was limited to Eceabat and it's villages. It was applied on middle school and high school students. It was aimed to measure the connection between religious education and belief, worship, moral and social dimensions. SPSS for Windows ver: 16,0 program has been used to get the datas resolved. Percentage rates analyzed, cross tables were evaluated.