Eğitimde yönetişim (Governance): Okul çalışanlarının yönetişim algısı
Governance in education: Perception of principals, teachers and other school personnel
  1. Tez No: 448398
  2. Yazar: BAHAR MERAL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN ARASTAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetişim, Yönetim, Öğretmen, Yönetici, Diğer personel, Govanance, Government, Teacher, Principal, Other Staff
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı Aksaray ili kamu okullarında görev yapan yönetici, öğretmen ve diğer personelin yönetişim algısını çeşitli demografik değişkenlere göre incelemektir. Tarama modelinde olan bu çalışma nicel yöntemle gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın hedef evrenini, 2015-2016 eğitim öğretim yılında Aksaray ilindeki kamu okullarında görev yapan 440 yönetici, 4458 öğretmen ve 697 diğer personel oluşturmaktadır. Hedef evreni tabakalı örnekleme yöntemiyle belirlenmiş 318 kişilik bir örneklem grubu temsil etmiştir. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen“Eğitimde Yönetişim Ölçeği”ile toplanmıştır. Elde edilen veriler Sosyal Bilimler İstatistik Paket Programı 21 ile analiz edilmiştir. Bağımsız değişkenlere ilişkin verilerin analizinde aritmetik ortalama, yüzde, frekans ve standart sapma gibi betimsel istatistik testler kullanılmıştır. Katılımcıların cinsiyet ve mesleki kıdem değişkenine göre görüşlerinin karşılaştırılmasında ilişkisiz (bağımsız) örneklemler için t-testi; görev değişkenine göre görüşler arasında anlamlı bir fark olup olmadığının belirlenmesinde tek yönlü varyans analizi (ANOVA); kullanılmıştır. Anlamlılık testlerinde α= .05 anlamlılık düzeyi esas alınmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre yönetici, öğretmen ve diğer personelin okulda yönetişim algısının'Çok Katılıyorum' düzeyinde olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin yönetişim algısı, yönetici ve diğer personele göre göreceli olarak düşüktür. Katılımcıların yönetişime ilişkin görüşleri cinsiyet değişkenine göre,“öz düzenleme”ve“kollektif karar alma”boyutlarında anlamlı bir farklılık göstermezken“işbirliği”boyutunda anlamlı bir şekilde farklılaşmıştır. Benzer şekilde görev değişkeni, yönetişim algısında,“kollektif karar alma”boyutunda fark yaratırken,“öz düzenleme”ve“işbirliği”boyutlarında anlamlı bir farklılık yaratmamıştır. Mesleki kıdem değişkeni ise hiçbir boyutta anlamlı bir farklılığa yol açmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the perceptions of principals, teachers and other personnel in relation to school governance. The study which is a survey model, was conducted in the quantitative method research. The target population of the study consisted of 440 principals, 4458 teachers and 697 other staff working in public schools in Aksaray province in 2015 - 2016 school year. The target population was represented by a sample of 314 participants which was determined by stratified sampling method. Thedata of the study were collected by the“Scale of Governance in Education”which was developed by the researcher. The acquired quantitative data wereanalyzed by the Statistical Package for Social Sciences Program 21. Descriptivestatistics such as percentage, frequency, mean and standard deviation were used foranalyzing the data related to the independent variables. T-test was used to compare the opinions of teachers according to the gender and seniority variables. According to the results obtained from the study, the perception of principals, teachers and other staff in relation to governance at school is“strongly agree”level. Teachers' perception on governance is lower relatively than that of principals and other staff at school. Participants' perception on governance does not differ significantly in the“self regulation”and“collective decision making”factor, but differ significantly in collaboration factor. Similarly their views does not differ significantly in“self regulation”and“collaboration”factor yet differ in collective decision making.