Lojistik maliyet yönetimi ve karlılık ilişkisi: Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) üzerine uygulama
Logistics cost management and profitability relations: General directorate of tea enterprises (ÇAYKUR) on application
  1. Tez No: 448405
  2. Yazar: ELVAN KARAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, ÇAYKUR, Maliyet Yönetimi, Karlılık, İşletme
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Küreselleşme ile birlikte işletmeler planlama işlemlerinde üretim odaklı olmaktan çıkıp müşteri odaklı hale gelmiştir. Ağır rekabet koşullarında doğru malı, doğru zamanda, doğru yere en etkin ve en verimli bir şekilde ulaştırma şirketlere büyük rekabet avantajı sağlamakta, lojistik kavramı da bu noktada önem kazanmaktadır. Uluslararası tanımda lojistik; müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, hammaddelerin başlangıç noktasından, ürünün tüketildiği son noktaya kadar olan tedarik zinciri içindeki malzemelerin, servis hizmetlerinin ve bilgi akışının etkili ve verimli bir şekilde, her iki yöne doğru taşınmasının ve depolanmasının planlanması, uygulanması ve kontrol edilmesi faaliyetleridir, şeklinde tanımlanmaktadır. Çay bitkisi kültürel ve ekonomik anlamda çok değerli olduğu için, çay sektörünün dünya ekonomisi ve Türkiye ekonomisi içinde oldukça önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu çalışmada esas amaç Çay işletmelerinde kullanılan lojistiğin en verimli şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Lojistiği daha verimli kullanarak işletmenin maliyetlerini düşürmek ve bu sayede işletmenin piyasa ile rekabet gücünün artmasına katkı sağlamak hedeflenmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda, Çalışmada çay sektörüne ilişkin, istatistiklerle birlikte genel bir değerlendirme yapılmıştır. İşletmenin ürün kalitesini düşürmeden lojistik maliyetini azaltmasıyla birlikte işletme karlılığının artmasıyla işletme yönetiminin lojistik maliyet tasarrufu için daha fazla kaynak ayırması da teşvik edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With globalization, the companies have become consumer oriented rather than product-oriented in the planning activities. In the heavy competitive atmosphere, delivering the exact good to the exact location on the exact time in the most efficient and productive way brings the large competitive advantage for the companies. Thus, at this point, the concept of logistic gains importance. In the internationally accepted definition, logistic is defined as the activities that plan, implement, and control the storage and delivery of materials, services and information that are in the supply chain spreading from the start point of the raw materials to the final point where products are consumed through both sides in the efficient way to meet the need of consumers. Tea industry takes an important place both in the global and Turkish economy because the tea plant is valuable in economic and cultural aspects. The main purpose target of this study is intended to provide the most efficient use of logistic in tea industry. It is aimed to reduce the costs of business by using logistic more efficiently and to contribute to increase in the competitiveness of this business with market. For these purposes, in this thesis, a general evaluation is done about tea industry statistically. In addition, more resources allocation is encouraged for saving of logistic costs of business management with increased business profit by decreasing logistic cost without compromising product quality of business. KeyWords: Logistics, Çaykur,Cost Management, Profitability, Management