Yaygın eğitim yoluyla bilişim teknolojileri alanında mesleki eğitim alan bireylerin iş umudu, sosyal destek, denetim odağı ilişkisi
The relationship between business hope, social support, locus of control of individuals they learning information technology fields of vocational training trough formal education
  1. Tez No: 448413
  2. Yazar: MEHMET BELEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURÇAK ÇAĞLA GARİPAĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş umudu, Algılanan Sosyal Destek, Denetim Odağı, Yaygın Mesleki Eğitim, Hayat Boyu Öğrenme, Employe Hope, Perceived Social Support, Locus of Control, Professional Non-Formal Education, Lifetime Learning
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Toplumu oluşturan bireylerin gerek toplumsal sorumlulukları gerekse bireysel gerekliliklerini karşılamak için iş edinmek ve bu iş karşılığında edindikleri ekonomik karşılıkla da yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak zarureti hayatın normal seyri olarak yerleşmiş bir mahiyette algılanmaktadır. Ancak, birey her işi kendine uygun bulamayacağı gibi her iş de her birey için uygun olmamaktadır. Dolayısıyla bireyin kendisine ve beklentilerine uygun işi edinmek için o işin gerektirdiği donanımı edinmek zorundadır. Günümüzde bu donanım edinme yolu eğitimden geçmektedir. Normal örgün eğitimin yanı sıra mesleki anlamda daha iş odaklı eğitim veren mesleki eğitim kurumları da bu noktada önem arz etmektedirler. Bu çalışmanın amacı, yaygın eğitim kurumlarında bilişim teknolojileri alanında kurs alan kusiyerlerin iş umudu düzeylerinin yordayıcısı olarak sosyal destek ve denetim odağının incenlenmesidir. Bu doğrultuda, Young tarafından geliştirilen ve Akın vd. (2013) tarafından Türkçeye uyarlanan İş Umudu Ölçeği, Zimet ve arkadaşları tarafından geliştirilen Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (MSPSS) ve Rotter İç-Dış Denetim Odağı Ölçeği (RİDDOÖ) kullanılmıştır. Veriler, İstanbul genelindeki Halk Eğitimi Merkezlerinde bilişim teknolojileri alanında kurslara devam eden 394 (307Kadın, 87 Erkek) kursiyerden toplanmıştır. Araştırmada, iş umudu, sosyal destek ve denetim odağı değişkenleri arasındaki ilişki Pearson momentler çarpımı tekniği ile değişkenlerin bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı ise t-test ve Tek Yönlü Anova ile sınanmıştır. Beraberinde, denetim odağının iş umudunu yordamadığı görülmüş, sosyal desteğin iç ve dış denetim odağı perspektifinde iş umudunu hangi düzeylerde yordadığı doğrusal regresyon yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmada, algılanan sosyal destek tek başına iş umudunu %66 oranında yordamakta, dış denetim odağı ile birlikte algılanan sosyal destek iş umudunu %70 oranında yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
Social responsibilities of individuals within a society need to learn to meet the business requirements of both individual and business to meet the vital needs of the mutual economic necessity acquired in exchange settled in the normal course of life is perceived in nature. However, like every business person can not find any suitable job for himself is not appropriate for every individual. Therefore, the individual's expectations of him and to obtain the appropriate work he has to obtain the equipment required for the job. Nowadays way of acquiring this equipment pass the training. As well as vocational training institutions with a greater sense of job-oriented education in the normal formal education are of great importance at this point. The aim of this study is adult education centers iceneln course in the area of information technology in the field of social support and locus of control as predictors of job prospects of kusiyer Duey. In this regard, it developed by Yon and Akin et al. (2013) adopted by the Turkish Business Hope Scale, Perceived Social Support Scale developed by Zimet et al (MSPSS) and Rotter Internal-External Locus of Control Scale (RİDDOÖ) is used. Data were collected from the participiants they continues its information technology courses in general in adult education centers 394 (307 women, 87 men) in Istanbul. In the study, employment hope has been tested with social support and locus of control variables.The relationship between the variables using the Pearson moment correlation coefficients technique does not differ according to the number of variables t-test and one-way ANOVA. Along, it has not seen the business prospects predict the locus of control, internal and external locus of control and social support as predictors of job prospects in the perspective in which the level was analyzed by linear regression method.In the study, perceived social support alone is predicted 66% of employe hope, empolye hope rceived social support with external locus of control is predicting 70%.