Bilgi teknolojilerinin çalışanların performansı ve motivasyonu üzerindeki etkisi TRB1 bölgesindeki KOBİ'lerde bir uygulama
Influence of information technologies on performance and motivation of the employee an application in SMES in TRB1 region
  1. Tez No: 448574
  2. Yazar: MESUT ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük ve orta ölçekli işletmeler, Bilgi teknolojileri, Performans ve motivasyon, Small and medium sized enterprises, İnformation technologies, Performance and Motivation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Günümüz ticari hayatının ve sosyal hayatın merkezine oturan önemli kavramların başında ''bilgi ve bilgi teknolojileri'' kavramları gelmektedir. Bilgi teknolojilerinin ulaşmış olduğu önemli teknolojik seviyeler, bilginin düzenli bir şekilde üretilmesi ve hızlı yayılmasında önemli bir etken haline gelmiştir. Bilgi teknolojilerini kullanarak işletmeler daha seri üretim yapabilmekte ve daha düşük masrafla işlerini yürütebilmektedirler. Aynı zamanda işletmeler bu teknolojileri kullanarak işletme çalışanlarının performansı ve motivasyonu üzerinde de etkili olmaya çalışmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı bilgi teknolojilerinin çalışanların performansı ve motivasyonu üzerindeki etkisini incelemektir. Hazırlanan tez çalışmasında TRB1 bölgesi (Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli)' nde yer alan KOBİ'lerde bir anket çalışması yapılarak, günümüz bilgi teknolojilerinin çalışanların performansı ve motivasyonu üzerindeki etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Bu bölge Türkiye nüfusunun % 2.2. 'sini oluşturmaktadır. Anket uygulamasına 257si erkek, 53'ü kadın olmak üzere toplamda 310 kişi katılmıştır. Araştırma veri toplama anket yönetimine dayanılarak yapılan bir uygulamadır. Anket çalışması internet ortamında katılımcılara mail, sosyal medya ve akıllı telefonlarda bulunan Whatsapp programından mesaj aracılığıyla ulaştırılmıştır. Verilerin analizi konusunda; Tanımlayıcı istatistiksel frekans, yüzde, ortalama, standart sapma değerleri ile sunulmuştur. Ölçeğin güvenilirlik düzeyinin tespit edilmesi ve kategorik değişkenler arasındaki ilişkinin tespit edilebilmesi amacı ile ki-kare analizi uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amacı ile regresyon analizi uygulanmıştır. Yapılan anket uygulaması sonucunda, bilgi teknolojilerinin çalışanların yüklerini hafiflettiğini ve Bilişim Teknolojilerinin KOBİ'lerde işletme performansı ve motivasyonuna olan etkilerinin devamlı ölçülmesi gerektiğini ifade eden katılımcıların, performans ve motivasyon düzeylerinin istatistiksel olarak daha yüksek olduğu ve değişkenler arasında yüksek düzeyde ilişkinin var olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Information and information technology is one of the most important concepts which centre todays' commercial and social life. Important technological levels of information technologies has becoming an important factor onproducting regularly and spreading rapidly of information. Businesses can continue their work with low expenses and do mass production by using information technologies. At the same time businesses are trying to be affective on motivation and performance of employee by using these techonologies. The aim of this study is to search the effect of information technologieson the employees' the performance and motivation. This thesis aims to determine the effects of todays' information technologies on the emloyees' performance and motivation in the SMEs located in TRB1 area (Malatya ,Elazığ, Bingöl and Tunceli).This region forms 2.2% of Turkey's population. There are 310 participant, 257 man and 53 woman, in this survey. An application made on the basis of survey is data collection methods. This survey was sent to the participants by social media, mail and whatsapp messages. Data analysis is presented by using descriptive statistical frequency, percentage, mean and standart deviation values. X-square is used to determine the relationship between categorical variable and the level of survey's reliability. Regression analysis is used to determine the relationship between variables. This study points out that the participants' , who state the neccessity of contuniously measuring the effectsofbusiness performance and their impact on the motivation of information technology in SMEs and , and performance and motivationlevels'and the relationship between the variables are statically high and it also shows that Information technologies facilitate the work of employees.