الونصىباث في سىرة يىسف دراست نحىيت
Yusuf Sûresindeki mansûbatların nahiv açısından incelenmesi
- Tez No: 448576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KIRKIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, Arap Dili, Mansubat
- Yıl: 2016
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma, Ara p dilinde yapılmış mütevazı bir çalışmadır. Arap dili ile ilgilenen herkes, onun dünya dilleri arasında geniş bir alanı işgal eden önemli bir dil olduğunun farkına varır. Kur'an-ı Kerim'in Arapça nazil olması, Arap dilinin kaide ve kurallarının belirlemesinde ve geniş bir alana yayılmasında etkili olmuştur. Emek sarf ettiğimiz bu çalışma, genel olarak nahiv özel olarak irab konusunu ele almıştır. İrab alametleri, Arap dilinde önemli bir yer kaplamaktadır. Çünkü irap alametleri ref, nasb, cer ve cezm alametleri için bir delildir. Bu çalışmada irab alametlerinden nasb alametini işledik. Bundan amaç ise, müfred ve cümlede nasb alametinin nasıl olduğunu delillerle belirlemek ve bu konudaki ihtilafları işlemektir. Daha sonra teori olarak sunmaya çalıştığımız nasb alametlerini Yusuf suresinde yani Kur'an-ı Kerim bağlamında uygulamalı olarak sunmaya gayret ettik. Bu konuda temel referansımız, tefsir ve gramer kaynaklarıdır. Bu çalışmamız tam manası ile bütün hatalardan arındırılmış bir çalışma değildir. Kendisinde bazı hatalar bulunabilir. Bütün hata ve noksanlıklardan arınmış olan Allah'tır.
Özet (Çeviri)
This research entitled (Mouncobac in Surah Yusuf - grammatical study) another attempt to expand the Arabic language has been crystallized with anyone who engages in the Arabic language, as one of the most important languages that occupies a vast area between all the other languages in the world, especially when it was revealed the Quran on our messenger Mohammed ( God's peace be upon him), a key reason for building rules and laws in the Arabic language, which is an important and lofty hardcopy of these expansions in which we find the impact on the Arabic language role and this letter which has made an effort in which related to Arabic rules, labels syntactic is an important pillar in Arabic grammar, It consists syntactic marks to raise the monument and traction and boots in this paper , I have to focus to the mark of syntactical marks which (mouncobac) The aim of the label to learn how to express sentence analysis and bring controlled trial and taking differences syntactical the old scholars and contemporaries, and then I turned to focus applied along with associated expressing the Quranic verses and taking the faces of expression, if any, and the goal of the stand to express and Quran eplanation, and to understand the meaning of the verses in our souls and our minds in (Surah Yusuf), and to connect to the books of interpretations and expression, this research is not integrated, and perhaps the errors and the absolute perfection of God Almighty, and compromise except in Allah, and to him I turn.