مادة (ق ض ي) في القرآن الكريم دراسة لغوية تحليلية
Kur'ân-ı Kerîm'deki 'Kaza'( قضى ) kelimesinin filolojik olarak incelenmesi
- Tez No: 448588
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, Kaza Kafzı, Kaza Anlamı, Tefsir, the
- Yıl: 2017
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kuran-ı Kerim'de (Kaza) Dil anlizi üzerine bir çalışma adlı bu çalışma Giriş. Önsöz ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş; Tez başlığı, tezin önemi, konunun seçim nedeni, amacı ve konunun önemini kapsar, daha önce bu alanda yapılan bir çalışmadan istifade edilmiştir, metodlar izlenmiş ve çalışma esnasında öne çıkan en büyük sorunlara değinmiştir ve bunlar önsözde bahsedilmiştir arap dili alanında çalışılmıştır. Önsöz dilbilim açısından tanımı yapılmış, uzman ve öncülerin görüşlerine yer verilmiştir, dilin düzeyleri sıralanmıştır, birinci bölümde birinci kısımda dört başlık bulunmaktadır, burada (Kaza) lafzı üzerinde durulmuş Anlamı, inşası, Mazi (Geçen zaman) ve Müzari (Mevcut) zaman açısından irdelenmiştir, ikinci kısımda Malum ve meçhul açısından (Kaza) incelenmiştir. İkinci bölümde, ilk önce Mürekkeb cümle açısından (Kaza) lafzı irdelenmiş ve türleri açıklanmıştır, birleştirme şartı, Atıf, Ta῾lîl, ekleme, istinaf, iletkenlik, haber, nida cevabı ve başlangıç takı açıklanmıştır. İkinci bölümde da (Kaza) ismi ve fiili cümlesi açısından incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde (Kaza) kök işareti ve manası üzerinde tefsierler orijinal zimnide inceleme yapılmıştır, tezin sonunda (Kaza) işareti (Delalet) karşılaştırılması dilbilim ve müfessir arasında bir yerde, başka bir yerde ise müfessirler arası bir karşılaştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The topic of this studying is: In the Holy Quran the word“QADA”. It is linguistic analytic study. The letter consists of: introduction, preface, three chapters and conclusion. The introduction includes: Topic, The importance of the research, the reason behind choosing the subject, its aims, the importance of the subject and the benefit from one of the previous studies in this scope. I indicated to the followed curriculum in the research. Also I pointed out the most prominent difficulties that I faced during the research. I mentioned out the preface and what it contains in the field of linguistic. During the preface, linguistic can be known, the point of view of the ancient and the modernists, and mention to the linguistic levels. For the first chapter is consisting of two subjects: First subject includes four orders. Throughout the first subject I construct the utter“ QADA”in terms of its construction and meaning. In terms of time, I divided the utter“QADA”to past, present and order. Second subject the utter“QADA”constructed from Active and Passive. Second chapter also consists of two subjects: the first subject includes the utter“QADA”according to its comings in the compound sentences. I allocated a subject for each type. For instance: conditional compound, epithet, sympathy, explanation, addition, appeal, connected, predicate, answering the call, and getting started installation. At the same time, the second subject includes the word“QADA”as a nominal and actual sentence. Finally, in the third chapter. I focused on the meaning and the root signs for“QADA”which is origin the language and implicit in the explanation. At the end of the letter, I referred to the existing dispute between the linguists and commentators from one side. From other side between the commentators themselves with concern the word“QADA”. The letter appended with a conclusion includes the best result of the research.