Püskürterek şekillendirme yöntemi ile ilaç fomülasyonlarının geliştirilmesi üzerinde çalışmalar
  1. Tez No: 44861
  2. Yazar: TANSEL ATA ÇOMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KANDEMİR CANEFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Püskürterek Şekillendirme, anhidr teofillin, mikropellet, formülasyon, kalite kontrol, Spray drying, anhydrous theophylline, micropellet, formulation, quality control
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
82 7. ÖZET Çalışmamızda püskürterek şekillendirme yöntemiyle anhidr te- ofillin içeren mikropelletlerin formülasyon araştırmalan yapılmış ve op timum teknolojik özellikleri içeren ürünlerin eldesi hedeflenmiştir. Çalışmada öncelikle, başta küreselleşme olmak üzere en iyi tek nolojik özellikleri gösteren kaplanmış partiküllerin oluşumu için cihazla ilgili parametreler araştırılarak, en verimli ürünlerin eldesini sağlayacak biçimde imalat parametreleri optimize edilmiştir. Cihazda özellikle ato- mizasyon hızı, püskürtme basıncı, püskürtınenin hızı, püskürtücü meme çapına ilşkin değişkenler incelenerek amaca ve imalat şartlarına uygun hale getirilmiştir. Çok yönlü formülasyon araştırmalarından sonra en uygun formülasyonlar seçilmiş, bu formülasyonlarda cihazın çalışma tekniğine ve kaplamaya en uygun bulunan HPMC, MC, NaCMC ve Eudragit L 30 D kaplama ajanları olarak kullanılmıştır. Değişik formülasyonlardan elde edilen ürünlerde çeşitli farmasötik kalite kontrolleri uygulanarak, en iyi yapıya ve etken maddenin özelliğine uygun olarak uzatılmış etkiye sahip mikropelletler in-vitro deneylerle tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
83 8. SUMMARY In this study, micropellets which contain anhydrous theophylline were developed by spray drying technique, then the optimum technological properties of the products were determined. At the beginning, the best spheronization characteristics of the micropellet formulations were determined to optimize the instrumental, production parameters. In the instrument, aspiration air rate, atomizing rate and pressure, nozzle type and diameter were examined to optimize the production facilities. After all these studies and investigations, the best formulations were chosen and the instrument, were used. And these are: HPMC, MC, NaCMC and Eudragit L 30 D. And in the end, the best construction of the micropellets, which have sustained release properties; as waited from the drug; were selected by in-vitro tests.