Organize suç ve Rus mafyası
Organized crime and Russian mafia
  1. Tez No: 448629
  2. Yazar: HACI MUSTAFA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOLUNAY ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Crime, Organized Crime, Mafia, Russian Mafia
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
21. yüzyıl küreselleşme anlamında dünyaya pek çok yenilik getirdi. Pozitif anlamda olduğu kadar negatif riskleri de içinde barındıran küreselleşme, suç ve organize suçun bölgesellikten sıyrılarak uluslararası fenomene dönüşmesinin en büyük destekçisi oldu. Günlük yaşamda milyonlarca insanın hayatını etkisi altına alan ve yıllık ekonomik hacmi trilyon dolarları aşan organize suç, bugün dünyanın küresel tehditlerinden en büyüğüdür denebilir. Konu hakkında yapılan çalışmaların yetersizliğinin yanında, daha önce yapılan araştırmaların organize suçun 'küresel bir tehdit' unsuru olduğu göz önünde bulundurularak bir kez daha değerlendirilmesi gerektiği ayrı bir realitedir. Uzun yıllar organize suç ve mafya denildiğinde ilk akla gelen İtalyan mafyası iken, günümüzde göz kamaştırıcı etkisiyle Rus mafyası/Rus organize suç grupları akla gelmektedir. Yüz binlerce üyesi, milyonlarca sempatizanı ve yıllık 100 milyarlarca dolarlık cirosuyla Rus mafyasının, Rusya için bir tehdit unsuru olduğu kadar dünya için de küresel bir tehdit unsuru olduğu herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir. Türkiye'de, Rus mafyası hakkında sosyal bilimler alanında kapsamlı bir çalışmanın yapılmamış olması ve gelecek yıllarda ülkemizde bu konunun öneminin artacağı düşüncesiyle böyle bir araştırmaya gerek duyulmuştur. 90'lı yıllarda Rusya'da bulunmam ve Rusya'nın büyük travma yaşadığı sürece bizzat şahit olmam beni Rus mafyası hakkında araştırma yapmaya sevk etmiştir. Bu araştırmada, Rus mafyasının kriminolojik boyutlarından ziyade sosyolojik boyutları değerlendirilmiş olup Rus mafyasının nedenleri, tarihsel süreci, Sovyetler Birliği öncesi ve Sovyetlerin son dönemleri, Sovyetlerin dağılma sürecinde Rus halkının yaşadıkları ve bugünkü modern Rus mafyasının oluşmasındaki etkileri, halkın organize suç örgütlerine karşı tutumları, mafya gruplarıyla siyasi ve bürokratların ilişkisi ve Rus mafyasının legalleşmesi gibi temel konular ele alınmıştır. Rus mafyasının etkin faaliyet alanları ayrıca detaylandırılmış olup başlıca organize suç grupları hakkında da mümkün olduğunca bilgiler verilmiştir. Bu çalışmada, nedenlerinin önceden tespit edilerek zamanında ilgili tedbirlerin alınmadığı/alınamadığı ve uygulanmadığı/uygulanamadığı takdirde 'devletleşen bir mafya ya da mafyalaşan bir devlet' gerçeğiyle karşı karşıya kalınacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
21st. century has brought many innovations to the world in terms of globalization. Globalization, as well as having positive meanings, which also contains the negative risks, was the biggest supporter of turning crime and organized crime into an international phenomenon. Organized crime, influencing the lives of millions of people and which has in excess of trillion dollars annual economic volume, today might be called the world's biggest global threats. Besides the lack of studies on the subject, previously carried out researches on the organized crime needs further evolution considering that it is 'a global threat'. For many years, when it called organized crime and mafia the first that comes to mind the Italian mafia, today the Russian mafia/ Russian organized crime groups come to mind. Russian mafia with hundreds of thousands of members, millions of sympathizers and the annual 100 billion dollar turnover, is as threat as to Russia but also it is considered by everyone to be a global threat for the world. Such research is needed since In Turkey there has been no comprehensive study about the Russian mafia in the area of social sciences and with the idea that the importance of this issue will increase in the coming years. Being in Russia in the 90s and personally experiencing great trauma has led me to do research about the Russian mafia. In this research, the Russian mafia is considered in sociological dimensions rather than in criminological dimensions and fundamental issues such as reasons for the emergence of Russian mafia, historical process, before the Soviet Union and the end of the Soviet period, the problems experienced by the Russian people in the process of the disintegration of the Soviet Union, and these effects in the formation of current modern Russian mafia, the public's attitude towards organized crime, the relationship between political and bureaucratic mafia groups and the legalization of the Russian mafia were discussed. The effective scope of the Russian mafia was also detailed and the information as possible about main organized crime groups are provided. In this study, it is concluded that it is faced to a 'mafia state' if needed measures that prevent the causes of mafia are not taken and implemented.