Ebu-l Hasan Habib el-Maverdi'nin siyasal ve yönetsel görüşleri
  1. Tez No: 448651
  2. Yazar: İSMAİL POLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Mâverdî, Siyaset felsefesi, İslâm Siyaset Düşüncesi, İktidar, Meşruiyet, Mawardı, Political thougts, Islamic Political Thought, Power, Legitimacy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmada Ebu'l-Hasan Habib El-Maverdi'nin siyasal ve yönetsel görüşleri" analiz edilmektedir. Bu bağlamda, yaptığımız bu araştırma, üç bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde Mâverdî'nin hayatı, ilmi kişiliği ve eserlerinin yanı sıra kullandığı metot ve konuları işleme tarzı ve/ya üslubu açıklanmıştır. İkinci bölümde İslam siyaset düşüncesinin gelişim süreci bağlamında Mâverdî'nin yerinin tespiti ve ulaştığı düzey irdelenmiştir. Bu çerçevede siyaset düşüncesinin İslâm tarihi içerisindeki seyri, teorik ve pratik bileşenleri açısından ele alınıp, siyaset/hilafet doktrinine etkisi saptanmış ve Mâverdî'nin yaşadığı dönemin özellikleri ile Mâverdî'nin siyasi düşüncesini dayandırdığı temel unsurların neler olduğu üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise araştırmamızın temel konusu olan Mâverdî'nin siyaset felsefesi ve/ya teorisi ele alınmıştır. Bu çerçevede Mâverdî'nin siyaset felsefesinin kuramsal alt yapısını oluşturduğunu düşündüğümüz temel alanlar(dayanaklar) üzerinde tartışılmıştır. Bu üç bölümden elde edilen veriler dâhilinde sonuç kısmında genel bir değerlendirme yapılmış ve bu değerlendirmelerin günümüz siyaset felsefesi poroblemlerine farklı bir bakış açısı getireceği düşüncesiyle çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ebu-l Habib El-Mawardı's political thougts are analyzed in this study. In this regard our study includes three sections, In the first section, the life of Mawardi and his scientific personality have been studied, Mawardi's way of explaining the issues, as well as knowledges and valuatios on his books, have been offered. In the second section, Mawardi's location and its level which he reached was determined in the context of development process of Islamic political thought. İn this regard firstly, the theorical and practical reality of Islamic political thought and its sources, in which it exists, have been analyzed. Secondly, its effect on the Caliphate doctrine have been researched and also the features of Mâverdi's time and principles of Mâverdi's political thougts have been given. In the third section Mâverdi's political thougts or theory, which is the main subject of our work have been interpreted. In the conclusion, the outcomes of the study and valuations have been given on the basis of the study.