Günümüzde gençlik, sorunları, tutum ve davranışları: Tunceli örneği
The problems of youth, attitude and behaviours: Tunceli sample
  1. Tez No: 448677
  2. Yazar: BERRİN GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT ÖZYURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik, Tunceli gençliği, toplumsal kimlik ve aidiyet, yaşam ve gelecek beklentisi, Youth, youth of Tunceli, social ıdentity and belonging, the life and future expectancy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 330
Özet
Bu çalışma, gençliğin farklılaşan boyutlarını, özelliklerini, önceliklerini ve beklentilerini sosyolojik açıdan incelemenin öneminden yola çıkarak, Türkiye'deki gençlik olgusunun araştırılmasına Tunceli örneklemiyle katkı sunmayı amaçlamaktadır. Tunceli gençliği; işsizlik, erken yaşlarda okul sistemi dışında kalma, eğitimdeki fırsat eşitsizlikleri, boş zamanların etkin ve verimli geçirilebileceği mekânların yetersizliği gibi sorunlarla başbaşadır. Ortaya çıkan sonuç ise; topluma entegre olamamış, kendini hiçbir toplumsal gruba ait hissetmeyen, içindeki boşluğu uyuşturucu ve madde kullanarak, marijinal gruplara ya da terör örgütlerine yönelerek gidermeye çalışan, suç ve şiddete eğilimli bir gençliktir. Bu çalışmanın amacı da; hem ilgili akademik literatüre hem de ulusal gençlik politikalarının oluşumunda rol oynayan, başta ilgili bakanlık olmak üzere, onunla paydaş konumda bulunan diğer kurum ve kuruluşlara rehberlik etme noktasında katkı sağlamaktır. Araştırma, kuramsal ve uygulama olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Betimsel bir araştırma niteliği taşıyan çalışmada, TÜİK adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre, Tunceli iline kayıtlı genç nüfus içinden basit tesadüfi örneklem tekniği ile belirlenen kişilere, yüzyüze anket tekniği uygulanmıştır. Araştırmaya katılan gençlerin en önemli sorunu işsizliktir. Türkiye'nin farklı bölgelerinde yapılmış araştırmalarla kıyaslandığında, Tunceli gençliğinde Alevi kimliğinin ön plana çıktığı görülmektedir. Tunceli gençliğinin gelecekten umutlu olma düzeyi Türkiye ortalamasının altındadır. Araştırmaya katılan gençlerin çoğunluğu, hiçbir devlet kurumuna güvenmemektedir. Gençlerin en fazla güvendikleri kurumlar ise üniversite ve belediyedir. Gençlerin uğruna mücadele edebilecekleri olguların başında aile gelmektedir. Gençliğin sorunları, eğilimleri ve kimlik/aidiyet duygularına ilişkin kapsamlı ve güncel çalışmaların sadece Tunceli ili özelinde değil genel olarak doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerini içeren çalışmalarla zenginleştirilmesi önem kazanmaktadır. Tunceli'de ve bölgede yaşayan gençlerin dezavantajlarının minimize edilmesi açısından koruyucu ve önleyici sosyal hizmetler, rehabilitasyon çalışmaları, devletin sosyal elinin daha görünür hale getirilmesinin gerekliliği, çalışmanın sonuçlarının değerlendirilmesi noktasında öne çıkan önerilerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, the differing dimensions of the youth, their properties, priorities and expectations, based on the importance of examining the sociological perspective, the study of youth cases in Turkey aims to contribute to the Tunceli sample. Tunceli youth, unemployment, remain outside the school system at an early age, inequality of opportunities in education, lack of places of leisure can be spent effectively and efficiently is alone with problems such as. The end result ; could not be integrated into society , who feel themselves belonging to any social group, using drugs and substances in space , working to resolve tending to marijinal groups or terrorist organizations , is a youth prone to crime and violence. The aim of this study is also relevant academic literature, both play a role in the formation of a national youth policy, including the relevant ministries in particular, the point is to contribute to guide other institutions and stakeholders in her position. The research consists of two main fields as organizational and application. The paper is a descriptive research. The sample is specified applying simple random sampling technique to the young population of Tunceli. The specified youth group is applied questionnaire technique. Unemployment is the most important problem of youth at research group that they suffer from. Compared with research carried out in different regions of Turkey, it seems to be at the forefront of the Alevi identity in Tunceli youth. The level of Tunceli optimistic about the future of the youth is below the average in Turkey. The majority of the young people participating in the research is to rely on any government agencies. Universities and the municipalities are the associations that they trust most. It becomes very important day by day to handle the problems, needs and prosperities of youth at not only for Tunceli but also for East and South east regions. So, at that point some protective and pretentive social and rehabilitation services have to be carried out to minimize the deadvantages of the youth at Tunceli and the region. It has a vital importance to make the helpful hand of the state more visible on that occcasion.