Ceza Hukukunda şikayet
complaint in Criminal Law
- Tez No: 448676
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: şikayet, Takibi şikayete Bağlı Suç, Muhakeme şartı, Soruşturma ve Kovuşturma, Complaint, The Crime That Tracking is Related to Complaint, Judgement ConditionsInvestigation and Prosecution
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalşĢma, ceza ve ceza muhakemesi hukukunda şikayet kurumunun yerinin, öneminin, niteliklerinin ve usulünün belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu nedenle ceza hukuku alanında yazılmış olan gerek kitap gerekse süreli yayınlar ve tezlere ulaşmak amacıyla kütüphane araştırması yapılmış, Yargıtay kararlarına erişim için web siteleri ve Türk Ceza Kanunu şerhleri kullanılmıştır. Çalışmada öncelikle şikayet kurumunun hukuki niteliğinin tartışılmış; kurumun ceza yargılaması açısından gerekli olup olmadığı, mevcudiyetinin amaca hizmet edip etmediği konularında fikir birliği bulunmadığı ve takibi şikayete bağlı bir suçun icrası halinde hak sahibinin şikayeti bulunmaksızın bu suça ilişkin soruşturma ve kovuşturma yapılamayacağı ortaya konulmuştur. Yapılan çalışma sonucunda şikayet kurumun ceza muhakemesi şartlarıyla arasındaki ilişki belirlenmiş, şikayet hakkına sahip olan kişi veya kişilerin kim olduklarına, şikayet süresine ve usulüne dair bazı hususlar ile şikayetten vazgeçme ve sonuçları gibi pek çok noktaya ilişkin tespitler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study carried out in order to determine the location of the institution of the complaintin criminal and criminal procedure law, the importance of, its characters, and procedure. Therefore, was made library research in order to achive books, periodical and thesis, which written field of criminal law, was used websiteand the Turkish Penal Code Commentary for reach the Supreme Court decision. Firstly, in study was indicated that the legal nature of institution of the complaint is controversial; have been put forward whether it is necessary for criminal proceedings, the absence of consensus about whether the purpose of the presence serve to its aim and can not be done investigation and prosecution without the complaint of the rights owner if a crime that tracking is related to complaint, is committed. As a result of the study, was determined the relationship between institution of complaint and terms of Criminal Procedure, has been proved on many points as to who are the person or persons have the right to complain, some considerations about the procedure and duration of complaints and give up complaining and results of its.