Yetenek yönetiminin örgütsel bağlılık, iş tatmini ve işten ayrılma niyetine etkisi
The effect of talent management on organizational commitment, job satisfaction and i̇ntent for leave of employment
  1. Tez No: 448682
  2. Yazar: HAVVA TARAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELAHAT ÖNEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yetenek Yönetimi, Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini, Talent Management, Organizational Commitment, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ülkelerin kalkınmasında büyük rol oynayan eğitim sektörünün dinamik olması kalite açısından büyük öneme sahiptir. Özellikle üniversiteler sürekli kendilerini yenileyen ve geliştiren kurumlar olmak durumundadırlar. Eğitim kurumlarının kalitesini belirleyen eğitimcilerin de yeniliklere ve değişimlere ayak uydurmaları gerekmektedir. Bu çalışma, akademik kurumlarda yetenek yönetimi uygulamalarının, akademik personelin örgüte bağlılığını, iş tatminini ve işten ayrılma niyetine etkisini ölçmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Batı Karadeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteren kamu üniversitelerinde görevli 362 akademik personele anket formu uygulanmıştır. Uygulanan anket formunda dört ayrı ölçek kullanılmıştır. Bu ölçekler,“Yetenek Yönetimi Ölçeği”,“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”,“İş Tatmini Ölçeği”ve“İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği”dir. Elde edilen veriler SPSS Paket program 20.0 ile analiz edilmiştir. Kullanılan istatistiksel analizler, T testi, ANOVA, frekans ve regresyon analizleridir. Araştırma bulgularında, yetenek yönetiminin örgütsel bağlılık alt boyutları ile iş tatminini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde ve pozitif yönde, işten ayrılma niyetini ise istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde ve negatif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuç beşeri bilimlerde son yıllarda adından sıkça söz ettiren ve çeşitli araştırmalara konu olan yetenek yönetiminin akademik kurumlar için de etkili olduğunun kanıtı olarak büyük önem arz etmektedir. Katılımcıların demografik özellikleri ile yetenek yönetimi, örgütsel bağlılık alt boyutları ve işten ayrılma niyeti arasında değişkenler açısından anlamlı ilişkiler bulunmuştur. İş tatmini ile demografik özellikler arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
A dynamic education industry, having a vital role in a country's development, has a massive importance in terms of quality. Especially universities must develop and renovate themselves continuously. Also educators, determining the qualities of educational institution, must adapt themselves to these developments and innovations. This study is carried out in order to measure effects of talent management practises at academic institution on academic staff's loyalty to the organization, their job satisfaction and their willingness to quitting thier job. For this purpose, a questionnaire is applied to 362 academic staff working at public universities in Western Blacksea Region. In this questionnaire, four different scales are used. These scales are Talent Management Scale, Organizational Commitment Scale, Job Satisfaction Scale and Intention for Leaving The Job Scale. Obtained data are analyzed via SPSS Package Programme 20.0. T Test, ANOVA, Frequency and Regression Analyses are used. Findings show that talent management has positive effects on organizational loyalty and job satisfaction and negative effects on willingness to quitting the job. This result is a very important evidence that talent management is very effective for academic institutions. Demographic characteristics of attendants are highly correlated with talent management, organizational loyalty and willingness to quitting the job. On the other hand, there is no correlation between job satisfaction and demographic features.