Küresel medyanın sosyal hareketlerde rolü: New York Times Gazetesi'nde Turuncu Devrimin temsili
The role in global media's social movements: Representing Orange Revolution to the New York Times newspaper
  1. Tez No: 448702
  2. Yazar: HARUN KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Journalism, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Neoliberalizm, Küresel Medya, Sosyal Hareketler, New York Times, Turuncu Devrim, Neoliberalism, Global Media, Social Movements, New York Times, Orange Revolution
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
İletişim teknolojilerinin matbaa ile başlayan günümüzde de bilgisayar ve internet ile devam eden tarihsel serüvenine bakıldığında bu araçların icar edildikleri dönemi ve dönemin toplumsal yapısını etkiledikleri görülmektedir. Günümüzde de iletişim araçları bilgisayar ve internet kullanımının artması ile yayınlarını daha büyük kitlelere ve daha uzak coğrafyalara iletmeye başlamış, basın yayın kuruluşları da uluslararası olaylara müdahil olup haber içeriklerini de kendi görüşlerine göre oluşturmuşlardır. Dünyanın ve ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times Gazetesi'de yakın dönemde Ukrayna'da meydana gelen“Turuncu Devrim”e yakından ilgili göstermiş, bu ilgi sonucunda yaşanan olaylar ile ilgili yaptığı haberleri okuyucuya sunmuştur. New York Times Gazetesi'nin ürettiği içerikler Ukrayna'da yaşanan olayları bir Doğu – Batı savaşımı olarak yorumlanmıştır. Seçimlerde yapılan usulsüzlükler, dolaylı yoldan Rusya'ya bağlanmış, Ukrayna'da yaşanan olayları da Rusya ve Batı'nın bir mücadelesi olarak haberleştirmiştir. New York Times'da yayınlanan haberlerde Batı yanlısı liberal aday Yuşçenko'yu olumlayan içerikler üretmiş, Ukraynalı muhaliflerin gösterilerini ise haber metinlerinde barışçıl eylemler olarak nitelendirilmiştir. Rus yanlısı olarak nitelendirdiği diğer aday olan Yanukoviç ise haberlerde olumsuz bir figür olarak tasvir edilmiştir. Sonuçta çok uluslu şirketlerin küresel medya yapıları yardımıyla ülkelerin siyasi yapısını etkilemek istedikleri ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
When the communication technologies started with the printing press and the historical adventure which is continuing with the computer and the internet, it is seen that these tools influence the period and the social structure of the era in which they were invented. Today, with the increase in the use of computers and internet, communication tools have been able to transmit their broadcasts to larger masses and farther geographies, and they have become an important source of influence in influencing the lives of individuals and societies. As mass media become influenced by individuals and society, publications and produced contents have started to be transmitted to distant geographies. Press organizations have also been involved in international events and have created news contents according to their opinions. The New York Times, one of the leading newspapers in the world and the United States, has recently shown interest in the“Orange Revolution”that took place in Ukraine in the near future, and it has provided the reader with news of events that happened as a result of this interest. Content produced by the New York Times Newspaper interpreted events in Ukraine as an East-West struggle. The irregularities in the elections were indirectly connected to Russia, and the events in Ukraine were also reported as a struggle between Russia and the West. In the New York Times, pro-Western liberal candidate Yushchenko has produced content that affirms that Yushchenko, while Ukrainian dissidents are described as peaceful acts in news texts. Yanukovych, the other candidate he described as pro-Russian, was depicted as a negative figure in the news. As a result, multinational corporations appear to want to influence the political structure of countries with the help of global media structures.