Algılanan etik iklim, iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin araştırılması -Bir özel hastane örneği-
A research of the relationship between ethical climate, job satisfaction and organizational commitment - Example of a private hospital-
- Tez No: 448703
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE ÇİGDEM MERCANLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik İklim, Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini, Ethical climate, Organizational commitment, Job satisfaction
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
İşletmeler günümüz rekabet koşullarında sahip oldukları tüm kaynakları en verimli şekilde kullanmak zorundadırlar. Çağdaş işletmeler en değerli kaynağın yüksek motivasyonlu insan kaynakları olduğunun bilincindedirler. Bu çerçevede çalışanların motivasyonunda örgütsel bağlılık ve iş tatminleri önemli unsurlar haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, algılanan etik iklimin, örgütsel bağlılık ve iş tatmini arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. İstanbul' da kurulmuş olan özel bir hastanede görevli 102 çalışandan elde edilen veri, çoklu doğrusal hiyerarşik regresyon analizleri ile incelenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, algılanan etik iklim insan kaynaklarının iş tatmini ve örgütsel bağlılıklarını etkilemekte olup, algıladıkları etik iklimin, iş tatmini ve örgüte bağlılıklarıyla doğru orantılı olduğu görülmüştür. Etik iklim-İş tatmini, Etik iklim- Örgütsel bağlılık İş tatmini- Örgütsel bağlılık ve üç kavramın ayrı ayrı ve/veya birlikte analiz edildiği birçok araştırma yapılmıştır. Bizim çalışmamız ise, bir sağlık kurumunda etik iklimin, iş tatmini ve örgütsel bağlılığa etkisinin incelenerek konuya yeni bir boyut getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Business organisations have to use their all resources that they havemost productively to get one step ahead in our current competitive conditions. Nowadays organizations have realized that it is the most valuable resource is their employees and they have paid attention on this issue. Organizations should keep their employee's in high motivation in order to get the maximum output. In this context, the employees organisational commitment and job satısfactıon have become vital factors for business organizations. The objective of this study is to find out, the relationship between organisational commitment and job satısfactıon and ethical climate. The data has been collected from 102 employee's who work in the private hospital Multiple, linear, hiererchical, regression analysis were used. According to the result of this research, the ethical climate which is perceived affects, the job satısfactıon and the organisational commitment of the employee's. That ethical climate which is perceived by employees has been seen that there is a direct effect on job satısfactıon and organisational commitment. There have been a lot of researches and, either ethical climate, job satısfactıon or ethical climate organisational commitment or there concepts which are done seperately or all together. Our study has brought a new dimension to the subject by examining the effect of ethical climate on the job satisfaction and the organizational commitment in a health care institution