Rektum kanserlerinde konformal ve yoğunluk ayarlı radyoterapi tekniklerinde tümör ve normal doku dozlarının karşılaştırılması
Comparison of tumor and normal tissue dosesin conformal and intensity modulated radiotherapytechniques in rectum cancer
  1. Tez No: 448777
  2. Yazar: MANUCHEHR SALEHI GAREVERAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ KURTMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Rektum Kanseri, Üç Boyutlu Konformal Radyoterapi, Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi, Rectal Cancer, Three Dimensional Conformal Radiotherapy (3DCRT), Intensity Modulated Radiotherapy (IMRT)
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Rektum Kanserlerinde Konformal ve Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi Tekniklerinde Tümör ve Normal Doku Dozlarının Karşılaştırılması Rektum kanserlerinde postoperatif RT endikasyonu konduğunda hedef tümör hacmi ışınlarken normal dokuların korunması önemlidir, bunu başarmak için 3DCRT ve yeni olarak IMRT uygulanır. Ameliyat sonrası boşalan pelvik bölgeye abdomen içindeki diğer organlar iner, bu durum RT'nin akut ve geç yan etkileri artırır, bu yan etkileri azaltmak için dolu mesane, pron pozisyon, ameliyatta bağırsak dokuların yukarı pozisyonda askıya alınması, IGRT, 3DCRT ve IMRT yardımcıdır. Bizim çalışmada cerrahi uygulanmış rektum kanserli 20 olguda sanal simulasyon ve planlama ile 3DCRT ve IMRT planlamaları karşılaştırılmıştır. Hastalar supin pozisyonda dolu mesane ile simule edilmiştir. Planlamalarda 3DCRT'de 4 alanlı kutu tekniği kullanılmıştır, IMRT'de ise cooplanar 7 alan RT kullanılmıştır. IMRT'de doz kısıtlayıcı organlar planlama bilgisayarına tanımlanmıştır, DVH'lar elde edilmiştir. Planlanan hedef volüme %95 izodoz hattı dikkate alınarak pelvik bölgeye günlük 1.8 Gy ile 25 fraksiyonda 45 Gy (PTV 45), boost alanı için (tümör yatağına) toplamda 28 fraksiyonda 50.4 Gy (PTV 50.4) tasarlanmıştır. Biz bu çalışmada IMRT tekniğinin 3DCRT'ye eşit veya daha üstün olup olmadığını araştırdık. PTV'nin daha iyi ışınlandığı ve normal dokuların daha iyi korunduğunu değerlendirmek için her iki planlanma da PTV 45 ve PTV 50.4 için D95, D5, HI ve CI'e baktık. Normal dokular için ise mesanede V40 (%) ve D5, ince bağırsak'ta V45(cc) ve D5, sağ ve sol femur başlarında V40 (%) ve vucüt (body) için V5 (%) V10 (%) ve V20 (%) parametrelerini inceledik. Sonuçta PTV 45 D95 için planlamalar arasında istatistik anlam farkı bulunmamışken, D5 (p=0.000), HI (p=0,027) ve CI (p=0.004) için IMRT lehine anlam farkı saptadık. PTV 50.4 için D95 (p=0.006), D5 (p=0.00), HI (p=0,005) IMRT lehine istatistik anlam farkı yaratmış iken CI için istatistik anlam farkı saptamadık (p=0.1). Yan etki parametrelerinden Body V5 ve V10 IMRT aleyhine iken (p=0.000), Body V20 IMRT lehine istatistik anlam farkı yaratmıştır (p=0.000). Mesane için V40 (p=0.00) ve D5 (p=0.003) IMRT lehine istatistik anlam farkı yaratmıştır. İnce bağırsak için V45 (p=0.000) ve D5 (p=0.00) IMRT lehine istatistik anlam farkı yaratmıştır. Sağ ve sol femur başları için V40 gruplar arası istatistiksel anlam farkı yaratmamıştır (p>0.05). IMRT planlama hedef tümör volüm de konformite ve homojenite sağlamıştır ve OAR'te radyasyon miktarını azaltmıştır, ancak vücut V5 ve V10 değeri IMRT planlamada artmış, V20 değeri ise düşmüştür. IMRT 3DCRT ile karşılaştırıldığında; PTV 45 için ve her iki femur başı için benzer, PTV 50.4 için, mesane ve ince bağırsak için, vücut V20 için avantajlı, vücut V5 ve vücut V10 için dezavantajlıdır. Sonuç olarak kullanılan IMRT tekniğinin klinik açıdan uygun olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlara göre ameliyat sonrası IMRT hedef tümör volümleri daha etkin ışınlarken yan etkileri azaltabilmektedir ve tercih edilmesi gereken bir uygulamadır.
Özet (Çeviri)
Comparison of Tumor and Normal Tissue Doses in Conformal and Intensity Modulated Radiotherapy Techniques in Rectum Cancer When post operative RT is indicated in rectal cancers, it is important to protect normal tissues while irradiating target tumor volume. To achieve this goal 3DCRT and the new procedure IMRT are applied. After operation, the other intraabdominal organs descend into the evaccuated pelvis, this increases the acute and late side effects of RT. To reduce this side effects, full bladder, prone position, fixing up position of the bowel tissues in operation, IGRT, 3DCRT and IMRT are helpful. In our study, virtual simulation and planning with 20 operated rectal cancer cases were compared with 3DCRT and IMRT plans. Patients were simulated with a full bladder in the supine position. In the planning, a 4-field box technique was used in 3DCRT, whereas in IMRT, coplanar 7 field RT was used. In IMRT, dose limiting organs were defined on the planning computer, DVHs were obtained. Considering the 95% isodose line for the target volume, we designed 25 fraction of 1.8 Gy daily radiation up to 45 Gy (PTV 45) for the pelvic region and total dose of 50.4 Gy in 28 fractions ( PTV 50.4) for the tumor bed. In this study, we investigated whether the IMRT technique was equal to or superior to 3DCRT. To assess the better irradiation of PTV and better protection of normal tissues, we looked at D95, D5, HI and CI for both PTV 45 and PTV 50.4 for both designes. In normal tissues we checked V40(%) and D5 for bladder, V45(cc) and D5 for small bowel, V40(%) for right and left femur heads and V5(%) , V10(%) and V20(%) parameters for body. As a result, there was no statistical significance between the plans for PTV 45 D95, but the difference in statistical significance for favor of IMRT was found for D5 (p = 0.000), HI (p = 0.027) and CI (p = 0.004). There was no statistical significance (p = 0.1) for CI, while D95 (p = 0.006), D5 (p = 0.00) and HI (p = 0.005) for PTV 50.4 produced statistical significance in favor of IMRT. While Body V5 and V10 were negative for IMRT (p = 0.000), Body V20 produced statistical significance in favor of IMRT (p = 0.000). V40 (p = 0.00) and D5 (p = 0.003) for the bladder produced statistical significance in favor of IMRT. V45 (p = 0.000) and D5 (p = 0.00) for the small bowel produced statistical significance in favor of IMRT. For right and left femur heads, V40 did not make any statistical difference between the groups (p> 0.05). IMRT planning provided the target tumor volume with conformity and homogeneity and reduced the amount of radiation in OAR, but body V5 and V10 values increased in the IMRT plan and V20 value decreased. With comparing IMRT and 3DCRT, in PTV 45 and both femur heads there were no difference between the groups, in PTV 50.4, bladder, small bowel and Body V20 was advantageous and for Body V5 and V10 were disadvantageous for the IMRT. As a result, the IMRT technique used was found to be clinically appropriate. According to the results, after surgery IMRT technique radiates the tumor volume more effectively and decreases the side effects and it should be prefered.