Mastektomi sonrası meme rekonstrüksiyonu uygulanan hastalarda memnuniyet durumu
Satisfaction status of patients with breast reconstruction followi̇ng mastectomy
- Tez No: 448860
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İKBAL ÇAVDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: meme rekonstrüksiyonu, memnuniyet, mastektomi, breast reconstruction, satisfaction, mastectomy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş ve Amaç: Hasta memnuniyeti, hastanın değer ve beklentilerinin ne düzeyde karşılandığı konusunda bilgi veren, esas otoritenin hasta olduğu ve bakımın kalitesini gösteren temel ölçüttür. Cerrahi girişim sonucu üzerinde hasta algısının büyük önemi olan cerrahi girişim tekniklerinden meme rekonsrüksiyonunda hasta memnuniyetini ölçmenin önemi büyüktür. Meme rekonstrüksiyonu uygulanan hastaların bildirdiği sonuçlardan elde edilen memnuniyet durumu, tedavi ile ilgili beklentilerin yerine getirilmesi konusunda hızlı geri bildirim sağlayan önemli bir kaynaktır. Bu nedenle bu çalışmada meme rekonstrüksiyonu sonrası yeni memeyle ilgili beklentilerin ne düzeyde karşılandığına dair, sağlık bakım kalitesinin temel ölçütü olan hasta memnuniyetinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu araştırmanın evrenini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde 2010 ve 2015 yılları arasında mastektomi sonrası meme rekonstrüksiyonu uygulanan tüm hastalar, örneklemini ise mastektomi sonrası meme rekonstrüksiyonu uygulanan, meme kanseri ile ilgili tedavisi tamamlanmış, rekonstrüksiyonunun üzerinden en az 6 ay geçmiş, araştırma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 50 hasta oluşturdu. Çalışma, araştırmacı tarafından ilgili literatür doğrultusunda geliştirilen, toplam 32 sorudan oluşan veri toplama formu ile ve hastalarla telefonla görüşmesi yöntemi ile gerçekleştirildi. Verilerin analizinde; tek değişkenli analizlerde Mann-Whitney U testi ve Kruksal-Wallis Testi, çok değişkenli analizlerde ise çok değişkenli Lojistik Regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen olguların ortalama yaşı 46,45±8,82, ortalama BMİ 26,09±3,08'idi. Olguların %74'nün evli, %30'unun eğitim düzeyinin ilköğretim, %74'ünün aktif olarak bir işte çalışmadığı, %16'sının sigara kullandığı saptandı. Çalışmaya dahil edilen olguların %86'sı rekontrüksiyon ile oluşturulan memeden çok memnun ve memnun olduklarını ifade ederken, sadece %14'ü memnun olmadığını ifade etti. Sonuç: Olguların büyük çoğunluğunun meme rekonstrüksiyonu ile oluşturulan memeden memnun olduğu, sigara kullananların memnuniyet puan ortalamalarının daha düşük olduğu ve en düşük memnuniyet düzeyine protez grubundaki olguların sahip olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Patient satisfaction is the key criterion that provides information about how the values and expectations of the patient are met, where the patient is the main authority and that shows the quality of care. Measuring patient satisfaction has a great importance in breast reconstruction that is one of the surgical intervention techniques where patient perception is highly important on the result of surgical intervention. The satisfaction level obtained from the results reported by patients who have undergone breast reconstruction is an important source of rapid feedback on the fulfillment of treatment-related expectations. For this reason, it was aimed in this study to evaluate the satisfaction of the patient, which is the key criterion of the quality of health care regarding how the expectations about new breast was met following breast reconstruction. Material and Method: Population of this descriptive survey consisted of all the patients who underwent breast reconstruction operation following mastectomy from 2010 to 2015 at the Cerrahpasa Faculty of Medicine of Istanbul University and sample of the survey consisted of 50 patients who underwent breast reconstruction operation following mastectomy and 6 months have passed since reconstruction, matching the study criteria and agreed to attend the survey. The survey was conducted using a data collection form developed in line with the relevant literature by the researcher and containing total 32 questions and using the method of phone conversation with patients. For the analysis of data, the Mann-Whitney U test and the Kruskal-Wallis test in analyses with single variable and Logistic Regression analysis with multi-variable were used. Findings: The average age of the patients included in the survey was 46.45±8.82and average BMI was 26.09±3.08. It was found that, of patients, 74% were married, 30% were graduated from primary school, 74% were not actively employed and 16% were smoking. While 86% of the patient included in the survey expressed that they were very satisfied and satisfied with the reconstructed breast, only 14% of them expressed their dissatisfaction. Conclusion: It was found that majority of patients expressed that they were satisfied with the reconstructed breast, that the score average of satisfaction of those who were smoking were lower, and those in the prosthesis group had the lowest satisfaction level.