Bel ve boyun fıtığı olan hastaların ameliyat öncesi ağrı gidermede kullandıkları tamamlayıcı yaklaşımlar
Complementary therapies used for pain relief by lumber and cervical disc hernia patients before surgery
  1. Tez No: 448861
  2. Yazar: AYŞE ÇELİK YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İKBAL ÇAVDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, tamamlayıcı terapiler, alternatif terapiler, ağrı, Nursing, complementary therapies, alternative therapies, pain
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çalışma bel ve boyun fıtığı tanısı ile cerrahi girişim planlanmış hastaların ameliyat öncesi ağrı gidermede kullandıkları tamamlayıcı yaklaşımları belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Örneklemi GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi (Sultan Abdülhamit Eğitim Hastanesi) Beyin ve Sinir Cerrahi Servislerinde, 01 Aralık 2014-30 Haziran 2015 tarihleri arasında yatan ve katılım konusunda gönüllü 92 bel/boyun fıtığı hastası oluşturdu. Ameliyat öncesi dönemde hastalarla yüz yüze görüşüme yöntemi kullanılarak toplandı. Araştırmada, hastaların ağrılarını gidermek amacıyla herhangi bir tamamlayıcı yönteme başvurma oranı %34,8 bulundu. Hastaların %43,8'inin tamamlayıcı yöntemleri çevresinin etkisi ile kullandıkları ve %31,3'ünün ağrılarını azaltmak amacıyla bu yöntemleri tercih ettiği, tamamlayıcı tedavileri kullanan hastaların %62,5'inin kullandıkları yöntemin yararlı olduğunu düşündüğü belirlendi. Hastaların cinsiyet ve tıbbi tanıları ile hayatlarının ilerleyen döneminde TAT yöntemlerine başvurma arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi. Sonuç olarak çalışmamızda, bel / boyun fıtığı olan hastaların ameliyat öncesi ağrılarını gidermede tamamlayıcı yöntemlere başvurduğu ve en sık kullanılan tamamlayıcı yöntemin halk dilinde 'bel çekme' olarak adlandırılan traksiyon yöntemi olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the complementary therapies used by patients diagnosed with lomber and cervical disc hernia with planned surgical intervention in order to relieve the pain. 92 patients who were hospitalized due to lomber/cervical disc hernia were included in the study between 01 December 2014- 30 June 2015 in Department of Neurosurgery, (GATA Haydapasa Training Hospital) Haydarpasa Sultan Abdulhamit Training Hospital. During the preoperative period, data in the questionnaire form were filled by direct conversations with the patients. We found of 34 percent of patients used a complementary therapy for pain relief. It was determined that 43.8 percent of the patients were using the complementary methods with the influence of the social environment, 31.3 percent of them used them to reduce the pain and 62.5 percent of patients who use complementary therapies say they benefit from this method. The difference between the gender, medical diagnosis of patients and the application of complementary therapy in later life was statistically significant.In conclusion, our study showed that patients with lumber/cervical disc hernia referred to complementary methods at the time of preoperative pain relief and that the most commonly used complementary method was traction.