Roux en y gastrik bypass (RYGVB) operasyonu geçiren morbid obez hastalara post operatif dönemde verilen pre-probiyotiklerin metabolik parametreler ve makro-mikro besin öğelerinin emilimi üzerine etkileri
Effects of pre-biotics administered in post-operative period to morbid obese patients whom have gone under roux en y gastric bypass (RYGB) surgery, on metabolic parameters and absorption of macro-micro nutrition elements.
- Tez No: 448871
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN SATMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Gastroenteroloji, Nutrition and Dietetics, Endocrinology and Metabolic Diseases, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: gastrik bypass, pre-probiyotik, inflamatuvar sitokinler, intestinal peptidler, nutrisyonel eksiklik, Gastric bypass, pre-probiotics, inflammatory cytokines, intestinal peptides, nutritional deficiency
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Çağımızın sorunu olan obezite, beraberinde gelişen tip 2 diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalıklarla birlikte tüm populasyonlarda hızla artmaktadır. Yaşam tarzı değişiklikleri tedavide ilk tercih olsa da, uzun dönemde başarılı olmaması nedeniyle bariyatrik cerrahi, özellikle morbid obezite için hem hızlı ve masif kilo kaybı sağlayan, hem de eşlik eden metabolik hastalıkların iyileşmesinde rol oynayan önemli bir tedavi yaklaşımıdır. Yapılan çalışmalarda RYGB'den sonra bağırsak bakterilerinde, intestinal peptidlerde ve inflamatuvar sitokinlerde olumlu değişiklikler olduğu gözlenmiştir. Benzer değişikliklerin cerrahi işlem uygulanmaksızın pre-probiyotik kullanımıyla da gerçekleştiğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Biz de bu bilgiler doğrultusunda yaptığımız çalışmada, gastrik bypass'tan sonra pre-probiyotik kullanımının etkilerini değerlendirdik. Gastrik bypass geçiren ve diyetlerinde rutin probiyotik (yoğurt) bulunan tüm hastaların bir grubu prebiyotik verilerek (n=14), diğerleri verilmeden (n=16) takip edilmiştir. Hastaların operasyondan önce ve sonraki 3.-6. aylarda kan (glukoz, insülin, A1c, GLP-1, PYY, IL-6, hsCRP, vitamin, elektrolit ve mineral düzeyleri), dışkı (pH) ve 24 saatlik idrar (kalsiyum atılımı) örnekleri ve antropometrik ölçümleri değerlendirilmiştir. Prebiyotik verilen hastaların 6. aydaki tokluk GLP-1 ve PYY (p= 0.005/0.007) ile 3. ve 6. aydaki açlık GLP-1 (p= 0.033/0.027) düzeylerinin ve 6.ayda PYY'nin tokluk yanıtının (p= 0.039) verilmeyenlerden daha yüksek, 3. aydaki CRP düzeyinin (p= 0.065) ise daha düşük olduğu, prebiyotik kullanımıyla vitamin B12, folik asit ve demir emiliminde artış eğilimi olduğu, başta IL-6 ve antropometrik ölçümler olmak üzere diğer nutrisyonel parametreler, dışkı pH'sı ve idrarla kalsiyum atılımının ise fark göstermediği gözlenmiştir. Hastalara RYGB'tan sonra prebiyotik verilmesi, özellikle ilaç kompliyansı bozuk olanları nutrisyonel eksikliklere karşı korumanın yanında, ileriki dönemde glukoz regülasyonu bozulan diyabetliler ve yeniden kilo alan hastalar için destekleyici tedavi alternatifi olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Obesity, a major problem of our era, is rapidly increasing in all populations, together with accompanying diseases like Type 2 Diabetes and Hypertension. Although life style change is the first choice in treatment, due to lack of success in the long term, bariatric surgery is an important treatment approach enabling both rapid and massive weight loss, and recovery of accompanying metabolic diseases, especially for morbid obesity. Studies have shown positive alterations in intestinal bacteria, intestinal peptides and inflammatory cytokines following RYGB operations. There are studies indicating similar alterations by use of pre-probiotics without surgical operations. In this context, we have evaluated the effects of using pre-probiotics following gastric bypass operations. Among patients whom have gone under gastric bypass surgery and having routine probiotics (yogurt) in their diet, one group (n=14) has been followed with administered prebiotics, and the rest (n=16) without. Blood (levels of glucose, insulin, A1c, GLP-1, PYY, IL-6, hsCRP, vitamins, electrolytes and minerals), feces (pH) and 24 hour urine (calcium clearance) samples and anthropometric measurements have been evaluated before, three and six months after the operation. It has been observed that post-prandial GLP-1 and PYY (p=0.005/0.007) in 6th month, and fasting GLP-1 (p= 0.033/0.027) levels in 3rd and 6th months, and post-prandial response of PYY (p= 0.039) in 6th month have been higher, and CRP levels (p=0.065) in 3rd month has been lower, tendency of increase has been observed in vitamin B12, folic acid and iron absorption in patients whom have been administered prebiotics, than those whom have not been administered, and no difference has been observed in other nutritional parameters, especially in IL-6 and anthropometric measurements, and fecal pH and urinal calcium clearance. Administration of prebiotics following RYGB may be considered as a supportive treatment alternative, especially for protecting patients with poor medicine compliance against nutritional deficiencies, as well as for diabetes patients whose glucose regulations deteriorate in the long term, and for those whom regain weight.