Obezite nedeni ile tüp mide ve by-pass ameliyatı uygulanan hastalarda D vitamini, kalsiyum, fosfor, PTH eksikliği ve buna bağlı olarak osteoporoz gelişme riski
The effects of bariatric surgical procedures on the levels of calcium, phosphore, PTH and vitamin D
- Tez No: 726932
- Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL AYDAN SAĞLAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Bariatrik cerrahi, D vitamini, Ca+2, Hipokalsemi, PTH ve P, Obesity, Bariatric surgery, Vitamin D, Ca+2, Hypocalcemia, PTH
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Giriş: Obezite tüm dünyada giderek artan kronik bir hastalıktır. Obezlerde minarel ve vitamin eksikliklerinin geliştiği bilinmektedir. Obezitenin kalıcı ve etkin tedavisinde cerrahi tedavi seçenekleri giderek yaygınlaşmaktadır. Uygulanan cerrahi girişimlerden sonra hastalarda mineral ve vitamin eksikliklerinin arttığı gözlenmektedir. Amaç: Çalışmamızda obez hastalarda kilo verdirmek için alımı kısıtlayan Laparoskopik Sleeve Gastrektomi (LSG) ve kombine yöntem Roux-en-Y Gastrik Bypass (RYGB) yöntemlerinin kilo verdirme etkinliklerinin ve cerrahi sonrası hastalardaki D vitamini, Ca+2, PTH ve P seviyelerine olan etkilerinin araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metodlar: Çalışmaya LSG uygulanmış 50 hasta ve RYGB uygulanmış 47 hasta alındı. Hastalarda rutin hazırlıklar yapıldı ve standart cerrahi prosedürler uygulandı. Hastaların VKİ ölçümleri, kanda D vitamini, Ca+2, PTH ve P seviyeleri operasyon öncesi ve operasyon sonrası 3'er aylık periyodlar halinde 12 ay süreyle ölçümleri yapıldı. Veriler bağımsız t testi ve bağımlı t testi uygulanarak istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Operasyon öncesi her iki grupta da hipokalsemi (LSG: %14, RYGB %19.1) mevcuttu. Uygulanna her iki cerrahi yöntemin de etkin bir şekilde kilo verdirdikleri gözlendi. Operasyon sonrası hipokalsemi oranlarının her iki grupta da arttığı (LSG: %26, RYGB %33.3) gözlendi. Hastalara uygulana vitamin ve mineral takviyesinden sonra hipokalsemi oranlarında düzelme oldu ancak normal seviyelere çıkartılamadılar. Ayrıca cerrahi girişim sonrası D vitamini düzeylerinde düşüş ve PTH düzeylerinde artış olduğu gözlendi. Sonuç: Bariatrik cerrahi sonrası hastalarda D vitamini ve Ca+2 düzeylerindeki düşüklük artmıştır. Uygulanan mineral ve vitamin takviyesi bu düşüşleri azaltmış ancak normal düzeylere çıkartamamıştır. Daha yüksek dozlarda takviyelerin sonuçlarını araştıran yapılması yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Background: Obesity is a chronical disease increasing worldwide. It is well known Vitamin and mineral deficiencies are commen in obese people. Surgical treatment options are becoming increasingly common in the permanent and effective treatment of obesity. These surgical procedures increases vitamin and mineral depletion. Aim: The aim of this study is to investigate the efficacy of Laparoscopic Sleeve Gastrectomy (LSG) and Roux-en-Y Gastric Bypass (RYGB) on weight lost and the effect on the levels of Vitamin D, Ca+2, PTH and P. Materials and Mathods: 50 LSG and 47 RYGB procedure applied patients included in this study. Routinly preoperative peraperations were performed and standart surgical procedures were applied. BMI, Vitamin D, Ca+2, PTH an P levels were measured preoperatively and in every three moth period after the operation during one year follow-up.The datas were evaluated statistically with independent and dependent t tests. Findings: Hypocalcemia was detected in two groups preoperatively (LSG: %14 vs RYGB: %19.1). Two surgical procedures were found succesful on weight lost. Hypocalcemia ratio was increased after surgery in two groups (LSG: %26 vs RYGB: %33.3). After vitamin D and Ca+2 supplementation, hypocalcemia was recovered in two groups bu newer reached at normal levels. Besides, after surgery Vitamin D decreased and PTH increased in two groups. Conclusion: Depletion of Vitamin D and Ca+2 increased after bariatric surgery. Vitamin D and Ca+2 supplementation increased Vitamin D and Ca+2 levels but not normal. It would be helpful to investigate the results of supplements at higher doses.