LEGG-CALve-perthes hastalığında kinezyolojik bantlamanın ağrı, kas gücü, denge ve fonksiyonellik üzerine anlık etkileri
Immediate effects of kinesio taping on pain, muscle strength, balance, and functionality in patients with LEGG-calve-perthes disease
- Tez No: 448892
- Danışmanlar: PROF. DR. NUR AYDINLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Physiotherapy and Rehabilitation, Orthopedics and Traumatology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Legg-Calvé-Perthes-Hastalığı, Perthes, Kinezyolojik bantlama, Bantlama, Fizyoterapi, Legg-Calvé-Perthes-Disease, Perthes, Kinesiotape, Taping, Physiotherapy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pediatrik Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gelişim Nörolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Legg-Calvé-Perthes Hastalığı (LCPH) çocukluk çağında kronik kalça ağrısının en önemli nedenlerinden birisidir. Sıklıkla gözlenen ön kalça ve bacak ağrısı ve kas güçsüzlüğü, LCPH olan çocuklarda aktivite kısıtlılığı, yürüme bozuklukları ve fonksiyon kaybına neden olmaktadır. Araştırmamızın amacı güncel fizyoterapi tekniklerinden biri olan kinezyolojik bantlamanın LCPH'de ağrı, kas gücü, denge ve fonksiyonellik üzerine anlık etkilerinin incelenmesidir. Çalışma Dizaynı: Randomize Kontrollü Klinik Çalışma Metot: 6-15 yaşlarında (9,40±2,31), 27si erkek toplam 30 olgu randomize olarak iki gruba ayrıldı. 1. Gruba Kinezyo bant uygulaması (KT), 2. Gruba Plasebo bant uygulaması (PKT) yapıldı. Ağrı Vizüel Analog Skala (VAS) ile, eklem hareket açıklığı gonyometrik ölçüm ile, kas gücü Hand Held Dinamometre (HHD) ile, denge Tek Ayak Üstünde Durma Testi (TAÜDT) ve Tandem Yürüme Testi (TYT) ile, fonksiyonel performans 10 metre yürüme testi süresi (10 MYT), 10 basamak çıkma inme testi süresi (10 BÇİT) ile ve algılanan yorgunluk düzeyi Modifiye Borg Skalası ile bant uygulaması öncesinde ve uygulamadan yarım saat sonrasında değerlendirildi. Sonuçlar: Uygulama sonrasında her iki grupta ağrı, kas gücü, TYT ve 10 MYT değerlerinde anlamlı değişim gözlendi (p0,05). TAÜDT ve Modifiye Borg Skalasındaki değişimler iki grup için de anlamlı değildi (p>0,05). Çalışma ve kontrol grupları arasında bu ölçümlerin hiçbirinde anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç olarak kinezyolojik bantlama uygulamasının LCP Hastalarında ağrı, kas gücü, denge ve fonksiyonel performans parametrelerinde anlık pozitif değişim gösterebileceği görülmüştür. Bu artışın kinezyolojik bandın plasebo etkisinden kaynaklandığını, kinezyolojik bantlamanın tedaviye yardımcı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objectives: Legg-Calvé-Perthes Disease (LCPD) is one of the most important cause of chronic hip pain of the childhood. Muscle weakness, anterior hip and knee pain are common symptoms which cause activity limitation, gait disorder, and loss of function in LCPD. To determine the immediate effects of Kinesio Taping, applied to the gluteal region, on pain, muscle weakness, balance and functional performance in individuals with LCPD. Design: Randomized-controlled Clinical Trial Method: Thirty patients (9,40±2,31, 6-15 years, 27 male, 3 female) were randomly assigned to 1 of 2 groups: the experimental group received Kinesio Taping and the placebo group received a sham Kinesio Taping. The patients' pain by The Visual Analog Scale (VAS), range of motion by goniometer, muscle strength by Hand Held Dynamometer (HHD), balance by One Leg Stance Test (OLST) and Tandem Walk Test (TWT), functional performance by 10 meters walking test duration (10 MWT), 10 steps climbing test duration (10 SCT), the Perceived Exertion by the Modified Borg Scale were evaluated before and after 30 minutes from the application. Results: After the application, both of the groups had significant change on pain, muscle strength, TWT, and 10 MWT (p0,05). The changes of 10 MWT and Modified Borg Scale weren't significant in both groups (p>0,05). In the between groups assessments we didn't find any significantly difference for these scores after application of KT (p>0,05). In conclusion, KT application can show immediate positive change on pain, muscle weakness, balance and functional performance in patients with LCPD. We think that this positive change derive from placebo effect of kinesiology tape, it can help for the physiotherapy of LCPD.