Kardiyopulmoner bypassın komplemanlar üzerine etkisi
The effect of cardiopulmanary bypass on complement system
  1. Tez No: 448905
  2. Yazar: MEHMET DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SALİH AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner bypass, Kompleman sistem, Kalp akciğer makinesi Heparin, İmmün Sistem, prime solusyonu, Cardiopulmonary Bypass, The Complement System, Heart Lung Machine, Heparin, Immune System, Premium Solution
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kardiyopulmoner bypass'ta (KPB) hastanın kalbi ve akciğeri belli bir süre durdurulmakta, bu organların yerine kalp akciğer makinesi kullanılmaktadır. KPB ile hastadan kanül ve tüp setlerle alınan kan bu cihazdan geçirilip oksijenlendirildikten sonra tekrar hastanın dolaşımına geri verilmektedir. KPB sırasında kan damar dışına çıkarak vasküler endotelden farklı yapay materyal yüzeylerden geçmektedir. Yapay yüzeylerden dolayı kandaki ve metabolizmadaki değişim neticesinde plazmada bulunan birçok parametre değişmektedir Kompleman ilk olarak 1980 yıllarda keşfedilmiş protein yapısında moleküllerdir. Bu proteinlerin, antikor içeren normal serumda bakterilerin öldürülmesine yardımcı olduğu keşfedilmiş ve bu sebeple kompleman olarak tanımlanmıştır. Kanda inaktif olarak bulunan proteinlerinin küçük bir miktarını oluştururlar. Kompleman sisteminin aktive olması ile bir dizi ardışık enzimatik reaksiyon başlar ve bunun sonucunda da C3a, C5a gibi kemotaksisten apopitoza kadar birçok fizyolojik yanıtın oluşumunu başlatan potent anafilotoksinler oluşur. Sistemdeki proteazlar özgül proteinlere sitokinleri salgılatmak üzere ayrılırlar ve daha ileri ayrılmaları yükseltecek kaskadları başlatırlar. Bu kaskadın aktivasyonunun sonucu, hücre-öldürücü yüzey saldırıcı komplesinin etkinleştirilmesi ve yanıtının oldukça yükseltilmesidir. Serum proteinleri, serozal proteinler ve hücre yüzey proteinlerini kapsayan yirminin üzerinde protein ve protein parçaları kompleman sistemini düzenler. Kardiyopulmoner bypass sırasında üç faklı zamanda komplaman sistem aktive olur. Kardiyopulmoner bypass sırasında kompleman siteminin aktif olması kanın endotel dışı koagülasyon sisteme etki ederken humoral bir yanıt oluşturmaktadır. İmmün sistem aktive olması sonucunda ise sistemik inflamatuar yanıt oluşmaktadır. Çalışmamıza kardiyopulmoner bypass cerrahisi ile ameliyat olan toplam 30 hasta dahil edildi. Hasta kanları kardiyopulmoner bypass olacak hastalar servise geldiğinde alınan kan, ameliyat sırasında hasta uyutulduktan sonra alınan kan, crossklemp sonrası alınan kan, pompa sonrası alınan kan, hasta serviste iken alınan kan ve hastaneye başvurmuş herhangi bir hastalığı olmayan kontrol kanı olmak üzere 6 grup oluşturuldu. Kan örneklerinde C3 ve C4 çalışıldı. Ameliyet sırasında yani crossklemp ve pompa çıkış dönemi kompleman sisteminde preop ve postop arasında anlamlı fark bulundu. Hasta pompaya bağlı iken kompleman sistem yüksek beklenirken düşmüştür. Kompleman sistemini düşüren etkenler ameliyat sırasında hastaya verilen prime solusyonu, heparin ve anestejik ilaçlar olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In cardiopulmonary bypass (CPB), the patient's heart and lungs are stopped for a while, a heart-lung machine is used instead of these organs. After blood taken from patient by CPB used cannulas and tubing set it is oxygenated in the mavhine and than given back to the patient's circulation. During CPB blood flow from vascular endothelial system to an artificial material surface. As a result of the artificial surface in blood and metabolism many parameters are changes. Complement are the molecular structure proteins first discovered in 1980. These proteins have been found helping to kill bacteria in normal serum which contain antibodies and therefore is defined as the complement. They constitute a small amount of inactive proteins in the blood. With the activation of the complement system an array sequential enzymatic reaction is starts and consequently from chemotaxis such as C3a, C5a to apoptosis initiate many physiological responses that forming potent anafilotoxins. Proteases in the system are separated from specific protein to release cytokines and initiate the cascade separation which increase further. As a result of this activation cascade, the activation of cell surface-fatal attack is raise and response is highly increase. Serum proteins, serosal proteins, and cell surface proteins consisting of more than twenty proteins and protein fragments regulate the complement system. During cardiopulmonary bypass the complement system is activated in different three times. During cardiopulmonary bypass when complement system is activated blood effect outside of the endothelium of coagulation system and constitutes a humoral response. As a result of the immune system to be activated systemic inflammatory response is occur. In our study, 30 patients who undergoing cardiopulmonary bypass surgery were included. Patient blood samples separated to 6 groups; blood taken from patients undergoing cardiopulmonary bypass when comes to service, blood taken after general anesthesia during surgery, blood taken after crossklemp, blood taken after the pump, blood taken while the patient received in the service and blood taken from control without any disease and admitted to the hospital. C3 and C4 were studied in blood samples. During the operation, cross clamp and pump outlet in the complement system, there was a significant difference between preoperative and postoperative. While The patient was connected to the pump complement system fallen but expected to be higher. The factors which reduced the complement system were premium solution administered to the patient during surgery, heparin and anesthetics drugs.