İdiyopatik trombositopenik purpura (itp)'lı hastalarda serum ıl-17 ve mononükleer dna hasarının araştırılması
Investigation of serum il-17 and mononuclear dna damage in patients with idiopathic trombocytopenic purpura (itp)
- Tez No: 448914
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHBETTİN SELEK, PROF. DR. NURTEN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: İdiyopatik Trombositopenik Purpura (İTP), IL-17, DNA hasarı, Idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP), IL-17, DNA damage
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
İdiopatik trombositopenik purpura (İTP, primer immun trombositopenik purpura) trombositlere karşı oluşmuş antikorlar aracılığı ile dolaşımdaki trombositlerin yıkımının artması ile karakterize otoimmün bir hastalıktır. İTP etyolojisi tam olarak anlaşılamamasına rağmen meydana gelişinde antitrombosit antikorların rolü bilinmektedir. Trombositlere karşı meydana gelen antikorlar onların yıkımına neden olmaktadır. Yaptığımız bu çalışmada İTP'li hastalarda serum IL-17 düzeyini ve DNA hasarını araştırdık. Serum IL-17 düzeyleri ELİSA yöntemiyle belirlendi. Mononükleer lökosit DNA hasarı Singh ve ark. tarafından geliştirilen Alkali Tek Hücre Elektroforez (Comet Assay) yöntemi modifiye edilerek çalışıldı. Çalışmamız ile ilgili kan nümuneleri, İTP tanısı konulmuş, yaş aralığı 18- 35 aralığında, sigara içmeyen ve başka bir hastalığı mevcut olmayan 30 kişiden (16 bayan ve 14 erkek hastadan) 3 ml kan alınarak yapıldı. Kontrol grubu olarak da yine yaş aralığı 18-35 aralığında hiç sigara içmemiş, herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan 30 kişiden (12 bayan ve 18 erkek) 3 ml kan nümunesi alınarak yapıldı. İstatistiksel analizler SPSS 15.0 kullanılarak student's t testi ile yapıldı. Korelasyon analizleri için pearson korelasyon testi kullanıldı. Gruplar arasında yapılan incelemede hasta ve kontrol grupları arasında DNA hasarı bakımından anlamlı sonuçlar elde edilmesine karşın (p= 0,025), serum IL-17 düzeylerinde anlamlı sonuç elde edilmemiştir (p=0,387). Çalışmamızda serum IL-17 düzeylerinin, İTP'li hastalarda anlamlı farklılık göstermemesi, DNA hasarının ise anlamlı düzeyde artmış olması; IL-17 düzeyleri olmasa da oksidatif DNA hasarının bu hastalarımızın tanı ve takibinde fikir verebileceğini göstermektedir. Fakat sonuçlarımızın daha kapsamlı çalışmalarla teyit edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP, primer immun thrombocytopenic purpura) is a disease characterized by the increasing of destroyed thrombocytes in the circulation through antibodies formed against thrombocytes. Although the ethology of ITP has not been exactly understood, the role of anti-thrombocyte antibodies in its occurrence is known. The antibodies occurred against thrombocytes cause their destruction. In this study we investigated level of serum IL-17 and DNA damage in ITP patients. IL-17 levels were detected by ELISA. Mononuclear leucocyte DNA damage was studied by modifying Alkaline Single Cell Electropresis Method (Comet Assay) developed by Singh et al. Blood samples regarding to our study have been conducted by taking 3 ml blood from each of 30 people (16 female and 14 male patient) who has no other diseases, do not smoke, are in the age range of 18- 35, diagnosed with ITP. As a control group 30 people (16 female and 14 male patient) who has no any diseases, do not smoke, are in the age range of 18- 35 has been taken. Statistical analyses were performed with student's t test using SPSS 15.0 for windows program. For correlation analyses pearson correlation test was used. Although there obtained meaningful results in terms of DNA damage in examination carried out between patient and control groups (p=0,025), it has not been obtained in terms of serum IL-17 levels (p=0,387). In our study, no significantly different results for the serum IL-17 levels, but significant results for the DNA damage in ITP patient have implicated that oxidative DNA damage, not IL-17 levels, may be used for the diagnosis and following and treatment in these patients. However, more comprehensive study requires to verify the results.