Çeşitli klinik örneklerden izole edilen klebsiella spp. suşlarında genişlemiş spektrumlu beta laktamaz (GSBL) sıklığının araştırılması
The investigation of the frequency of esbl producing klebsiella SPP. isolated from various clinical samples
- Tez No: 448913
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Klebsiella, genişlemiş spektrumlu beta laktamaz (GSBL), ÇDST, E-test, Klebsiella, Extended Spectrum Beta-lactamase (ESBL), Double Disc Synergy Test (DDST), E-test
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Genişlemiş spektrumlu beta laktamazlar (GSBL) gram negatif bakterilerde beta-laktam direncinin en önemli sebebidir. GSBL üreten bakteriler, hastanelerde salgınlar oluşturabilmekte, tedavilerin yetersiz kalmasına, hastaların hastanede yatış sürelerinin uzamasına ve mortalite oranlarının yükselmesine yol açabilmektedir. Çalışmamızda; çeşitli klinik örneklerden izole edilen K.oxytoca, K.pneumoniae suşlarının antibiyotik duyarlılığı, GSBL sıklığı, yaş ve cinsiyetle ilişkisi, GSBL oranlarının servislere göre dağılımını tespit etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2014 - Haziran 2015 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesinde yatan hastaları kapsamaktadır. Çeşitli klinik örneklerden 13'ü K.oxytoca ve 87'si K.pneumoniae olarak tanımlanan toplam 100 suş izole edildi. İdentifikasyonda APİ 20E testi kullanıldı. İzole edilen suşların; Amoksisilin-Klavulanat, İmipenem, Piperasilin/Tazobaktam, Amikasin, Siprofloksasin, Gentamisin, Sefotaksim, Trimetoprim/Sülfometoksazol, Seftriakson, Seftazidim duyarlılıkları disk diffüzyon yöntemiyle araştırıldı. GSBL varlığının tespiti için çift disk sinerji testi ve E test yöntemleri kullanıldı. Bulgular: GSBL oranı K.oxytoca' da %46.1 (n=6), K.pneumoniae' de %56,3 (n=49) olarak bulundu. GSBL üreten suşların oranı erişkin hastalarda %38 (n=38), pediatrik hastalarda %17 (n=17) olarak tespit edildi ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0.05). GSBL oranını yoğun bakım ünitesi (YBÜ) ve pediatri servisinde yatan hastalarda yüksek oranda bulundu. Suşların duyarlılıkları disk diffüzyon testi (DDT) ile araştırıldı. Genel olarak Trimetoprim-Sülfometaksazol, üçüncü kuşak Sefalosporinler ve Aztreonam'a direnç saptanırken, en az direnç İmipenem'de görüldü. Suşların hiçbirinde Karbapenem direncine rastlanmadı. DDT yöntemi ile 100 suşun 67'si Seftazidim, Seftriakson, Sefotaksim ve Aztreonam yönünden GSBL şüpheli bulundu. Bu izolatlara doğrulama testi olarak ÇDST ve E-test uygulandı. GSBL pozitiflikleri arasında karşılaştırma yapıldı. Şüpheli izolatların; ÇDST ile 55'inde ve E-test ile 55'inde GSBL pozitifliği saptandı. Sonuç: Enterobacteriacea izolatları için yapılan rutin antibiyotik dirençlilik testlerine, GSBL testinin eklenmesi önerilir. Bu sonuçlar, hastanemizde etkili sürveyans çalısmalarının planlanmasının, doğru antibiyotik kullanımının ve hasta izolasyon önlemlerinin önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Extended spectrum β-lactamases are the most frequent cause of resistance to betalactam antibiotics in gram negative bacteries. ESBL positive bacteria may cause hospital epidemies, treatment failure, elongated hospital stay, and increased mortality. In the present study, we aimed to evaluate antibiotic sensitivity and ESBL positivity among K.pneumoniae and K.oxytoca strains isolated from various clinical samples, its frequency, its association with age and gender, its distribution in different clinics. Material and Method: January 2014 to June 2015, Total of 100 strains of Klebsiella (87 K.pneumoniae, 13 K.oxytoca) were included in the study. These strains isolated from samples submitted to our lab from various clinics and intensive care units (ICU) of Harran University Hospital. Conventional methods and Api 20E were used for identification. Kirby Bauer disk diffusion test (DDT) for determining antimicrobial susceptibility. The following antimicrobials were tested: amoxicilline-clavulanate, imipenem, piperacillin/tazobactam, amikacin, ciprofloxacin, gentamicin, cefotaxime, ceftriaxon ceftazidime and trimethoprim/sulfamethoxazole. Double disc synergy (DDS) and E-tests were used for determination and confirmation ESBL positivity. Results: ESBL positivity was found to be in K.pneumoniae (n=49; 56.3%) and K.oxytoca (n=6; 46.1%). These values in adult and pediatric patients were (n=38; 38%), (n=17; 17%) respectively with significant statistical difference (p 0.05). The high proportion of patients were from ICU and pediatric clinics. In general, antimicrobial susceptibility results were as high resistance rates (80%) were detected against trimethoprim/sulfamethoxazole, third generation cephalosporins and aztreonam whereas the least resistance (1%) was observed to imipenem among Klebsiella negative ESBL strains. Carbapenem resistance was never seen. Sixty seven out of total 100 tested strains were found to be positive ESBL by DDT, but in conducting DDST and E-tests 55 strains were found to be really positive ESBL ones. Conclusion: The overall ESBL positivity among Klebsiella species in our hospital is 55%. Carbapenem and imipenem may be the most effectivedrug in treating infections caused by Klebsiella positive ESBL strains. ESBL determination in members of Enterobacteriaceae isolates should be routinely done. İn order to achieve proper therapy.