Evde bakım hizmeti alan diyabetli hastaların diyabet tutum ve davranışlarının belirlenmesi
Determining the attitude and behavior of the diabetic patients who receive home care
  1. Tez No: 448918
  2. Yazar: HATİCE YÜCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FATMA ERSİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Evde bakım, Tip 2 diyabet, Diyabet tutumu ve davranışı, Hemşirelik, Home care, Type 2 diabetes, Diabetes attitude and behavior, Nursing
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Araştırma diyabetli hastaların tutum ve davranışlarını değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışma Şubat-Temmuz 2013 tarihleri arasında Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi ve Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi evde bakım birimleri'ne bağlı bölgelerde gerçekleştirilmiştir. Örnekleme yöntemine gidilmemiş olup evde bakım alan tip 2 diyabetli 120 hastaya ulaşılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulan anket formu (Diyabetli Hasta Tanılama Formu) ve 34 madde ve 7 alt boyuttan oluşan Diyabet Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın bağımlı değişkenleri diyabet tutum ve davranışları olup, bağımsız değişkenleri ise sosyo demografik özelliklerden oluşturmaktadır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 11.5 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi (bağımsız gruplarda t testi), Mann Whitney U, Kruskal Wallis analizi yapılmıştır. Araştırmanın uygulanabilmesi için Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi'nden ve Harran Üniversitesi etik kurulundan ve katılımcılardan izin alınmıştır. Çalışma kapsamındaki diyabetlilerin %67.5'i kadınlardan oluşmaktadır. Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalamaları 61.0 ± 12.1'dir. Bireylerin %58.3'ü evli, %23.3'ü okur yazar değildir. Çalışmaya katılanların %67.5'i diyabet konusunda herhangi bir eğitim almadığı, %75.2'sinin daha fazla diyabet eğitimi almak istediği saptanmıştır. Diyabet tutum ölçeği genel olarak değerlendirildiğinde ölçek toplam puanının 3.52 ± 0.28 olduğu ve bu sonucun güçlü pozitif tutumu gösterdiği belirlenmiştir. Çalışma sonucunda diyabetli bireylerin güçlü pozitif tutumu gösterdiği saptanmıştır. Evde bakım hizmeti alan diyabetli bireylerin, bu bireylere evde bakım veren kişilerin ve sağlık personelinin diyabet konusunda eğitilmesi ve bu eğitimlerin sürekliliğinin sağlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The research is conducted as descriptive in order to determine the attitude and behavior of the diabetes patients. The study was conducted in the regions connected to Şanlıurfa Balıklıgöl State Hospital and Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Training and Research Hospital home care units in February-July 2013. Sampling method was not used, and 120 diabetic patients 2 of who receive home care were reached. Survey form (Diabetic Patient Diagnosis Form), which was created by the researcher, and Diabetes Attitude scale with 34 items and 7 sub-dimensions were used as data collecting tools in the study. Dependent variables of the study are diabetes attitude and behavior; independent variables consist of socio-demographic characteristics. In evaluating the data, SPSS 11.5 package program was used. In the analysis of the data, descriptive statistics, significance testing between two means (t test for independent groups), Mann Whitney U, Kruskal Wallis test were performed. To apply the research, permission was taken from Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Training and Research Hospital, Şanlıurfa Balıklıgöl State Hospital and Harran University ethics committee and participants. 67.5% of the diabetic patients within the study consist of women. The mean age of the individuals that participated to the study is 61.0 ± 12.1'dir. 58.3% of the individuals are married and 23.3% are illiterate. It is determined that 67.5% of the people that participated to the study did not receive any education about diabetes, and 75.2% do not want to receive diabetes education any longer. When the diabetes attitude scale is generally considered, it is determined that the total point of the scale is 3.52 ± 0.28 and this result shows a strong positive attitude. As a result of the study, it is found that individuals with diabetes show strong positive attitude. It can be suggested to train diabetic patients who receive home care, the people who provide care to these individuals and health personnel and to provide the sustainability of these trainings.