Sokak köpeklerinde farklı teknikler ile yapılan kastrasyonun postoperatif komplikasyonları
Post-operative complications of different castration techniques in stray dogs
- Tez No: 448932
- Danışmanlar: DOÇ. ALİ HAYAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: köpek, kastrasyon, komplikasyon, doku yapıştırıcısı, Dog, castration, complications, tissue adhesives
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Köpeklerde kastrasyon operasyonu veteriner cerrahi alanda sık uygulanan bir uygulamadır. Üreme sistemi ile ilgili hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde, hayvanların eğitilmeleri için yapılan işlemleri kolaylaştırmada bunun yanı sıra artan köpek nüfusu sorununa yardımcı olmak için kastrasyon operasyonuna başvurulur. Yapılan araştırmalara göre farklı türde değişik kastrasyon teknikleri tarif edilmiş ve uygulanmıştır. Ancak her tekniğin kendine özgü avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Çalışma materyalini, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Barınağına getirilen değişik ırk ve yaşta, sağlık problemi olmayan, koruyucu aşıları yapılan ve en az 15 gün gözetim altında tutulan 350 köpek içerisinden rastgele seçilen 72 adet köpek oluşturdu. Köpekler değişik kastrasyon tekniği uygulamaları dikkate alınarak dört eşit gruba ayrıldı. Grup 1 'de prescrotal bölge üzerine tek ensizyon yapılıp, ensizyon hattına dikiş uygulandı. Grup 2 'de prescrotal bölge üzerine tek ensizyon yapılıp, ensizyon hattına siyanoakrilat uygulandı. Grup 3 'de raphe scrotiye paralel çift ensizyon yapılıp, ensizyon hattına dikiş uygulandı. Grup 4 'de raphe scrotiye paralel çift ensizyon yapılıp, ensizyon hattına siyanoakrilat uygulandı. Sonuç olarak, Köpeklerde kastrasyon operasyonu sonrası komplikasyon olgusu ile karşılaşmamak için operasyon sırasında cerrahi kurallara uyulması, uygulamaların mevsim ve yaş faktörü dikkate alınarak yapılması ve postoperatif dönemde bakım ve beslenme koşullarının iyileştirilmesi gerekir. Köpeklerde yapılan kastrasyon operasyonlarında geleneksel cerrahi tekniklerin yanında siyanoakrilat gibi doku yapıştırıcılarının; anti-microbial ve suya dayanıklı bariyer oluşturarak yaraya mikroorganizma girişini önleme ve düşük enfeksiyon riski sağlama, yага kenarlarının güvenli fiksasyonunu sağlama, hızlı tatbiki ve dikiş almayı ortadan kaldırarak hekime kolaylık ve zaman tasarrufu sağlama gibi önemli özelliklerinden faydalanmak için bu operasyonlarda kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Castration of dogs is commonly performed in veterinary surgery. The main reasons for castration are prevention and treatment of diseases associated with the reproductive system, overcoming dog aggression and also controlling the size of dog populations. Different types of castration techniques have been described in the literature. Each of these techniques has its own advantages and disadvantages. 72 male dogs with different breed and age, randomly selected from Şanlıurfa Metropolitan Municipality Shelter for Stray Animals, made up the materials of this study. Dogs were healthy and vaccinated at least 15 days prior to surgery. Dogs were divided into 4 groups. In 1st group, a single incision was made in the prescrotal region and one suture was applied to the incision site. In 2nd group, a single incision was made in the prescrotal region and cyanoacrylate was applied to the incision site instead of suture. In 3rd group, double paralel incisions were performed to raphe scroti and one suture was applied to the incision site. In 4th group, double paralel incisions were made to raphe scroti and cyanoacrylate was applied to the incision line instead of suture. As a conclusion, rules for surgical asepsis must be obeyed in order to prevent surgical site infection. The operations should be done considering the age of the patient and seasonal climate factors. Post-operative care conditions and proper nutrition of the patients should be improved. Using tissue adhesives such as cyanoacrylate in castration of dogs, creates an antimicrobial and water resistant barrier, provides secure closure of the wound edges and it can be quickly applied to the incision site. As a result, using cyanoacrylate changes the obligation to put stitches.